Američki državni tajnik Rex Tillerson (Foto: AFP)
Američki državni tajnik Rex Tillerson (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki državni tajnik Rex Tillerson ponudio je izravne razgovore sa Sjevernom Korejom bez preduvjeta. SAD je time odstupio od ključnog zahtjeva kako Pjongjang prvo mora prihvatiti odricanje od nuklearnog arsenala da bi došlo do bilo kakvih pregovora.


Nova diplomatska ponuda Rexa Tillersona došla je gotovo dva tjedna nakon što je Sjeverna Koreja objavila da je uspješno testirala probojni interkontinentalni balistički projektil (ICBM) kojim je stavila cijeli kopneni dio Sjedinjenih Država u raspon svojih nuklearnih oružja, javlja CNN.

Vezani članci Američki predsjednik, Joe Biden Biden: ''Deset tisuća ljudi nedavno je umrlo. Među njima 9950 nije bilo cijepljeno'' Slika nije dostupna Oštar zaključak: "Sjevernu Koreju potrebno je izolirati"

"Ajmo se samo sastati", rekao je Tillerson u utorak.

Bijela kuća kasnije je objavila prilično dvosmislenu izjavu pa je ostalo nejasno je li predsjednik Donald Trump, koji je rekao da je Tillerson gubio vrijeme provodeći dijalog sa Sjevernom Korejom, dao suglasnost za taj govor.

"Predsjednički stavovi o Sjevernoj Koreji nisu se promijenili", priopćeno je iz Bijele kuće. "Sjeverna Koreja djeluje na nesiguran način... Akcije Sjeverne Koreje nisu dobre ni za koga, a posebice ne za Sjevernu Koreju".

Uoči Tillersonova govora sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un obećao je da će razviti još više nuklearnog oružja, navode u srijedu sjevernokorejski državni mediji.

Kim Jong Un je u utorak priopćio kako će znanstvenici i radnici nastaviti s proizvodnjom "najnovijeg oružja i opreme" kako bi "poduprli nuklearnu silu u kvaliteti i količini", izvijestila je agencija KCNA.

Iako je ponovio dugogodišnje stajalište Washingtona da ne mogu tolerirati nuklearno naoružanje Sjeverne Koreje, Tillerson je rekao da su Sjedinjene Države "spremne za razgovor kad god Sjeverna Koreja bude spremna za razgovor", no da prvo mora postojati "tiho razdoblje", bez nuklearnih i raketnih testova.