Deset pomoraca nestalo je nakon što se američki razarač u ponedjeljak sudario s trgovačkim tankerom istočno od Singapura, priopćila je američka mornarica.


Razarač USS John S. McCain (DDG 56) sudario se s trgovačkim brodom Alnic MC 21. kolovoza putujući istočno od Malajskog prolaza i Singapura, navodi se u priopćenju američke ratne mornarice.

Vezani članci Sudar Automobil udario motociklista dok je stajao na zebri, pravo je čudo da nitko nije ozlijeđen Zapaljeni tanker (Foto: Screenshot/YouTube) Tanker pun goriva zapalio se nasred ceste, vatrogasci su bili potpuno bespomoćni

Prema trenutno raspoloživim podacima, u sudaru je nestalo deset mornara, a petorica su ozlijeđena, navodi se u priopćenju ratne mornarice.

Pokrenuta je akcija potrage i spašavanja u kojoj sudjeluju singapurski brodovi, helikopteri i remorkeri te zrakoplovstvo američke ratne mornarice, dodaje se.

U sudaru je prema prvim izvješćima oštećena lijeva stražnja strana američkog ratnog broda, koji trenutno plovi prema luci, izvijestili su iz Washingtona.

Razarač je bio na putu u Singapur radi rutinske posjete.

Tanker Alnic MC plovi pod liberijskom zastavom, a namjena mu je prijevoz nafte odnosno kemikalija, navodi Reuters. Dužina mu je 183 metra, a ukupna nosivost 50.760 tona, pokazuju podaci Thomson Reuters Eikona.

Posrijedi je drugi sudar američkih ratnih brodova s trgovačkim plovilima u toj regiji u dva mjeseca. Sredinom lipnja američki razarač USS Fitzgerald sudario se s filipinskim kontejnerskim brodom ispred japanske obale i potonuo. U nesreći je stradalo sedam mornara.

Američka ratna mornarica pojačala je nazočnost u regiji u kontekstu pojačanih napetosti na korejskom poluotoku i kineske gradnje umjetnih otoka u Južnom kineskom moru. Tako je razarač USS John S. McCain u lipnju izveo "operaciju slobodne plovidbe" blizu grebena Mischief otočja Spratly. Zbog tog je područja Kina u teritorijalnom sporu sa susjednim zemljama.

Bila je to treća "operacija slobodne plovidbe" u mandatu američkog predsjednika Donalda Trumpa, kojom je Washington prema Reutersu reagirao na navodna nastojanja Kine da ograniči plovidbu u strateški važnim vodama.

Trumpov kabinet najavio je tada još opsežnije operacije u Južnome kineskom moru. (HINA)