Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić odbio je u četvrtak detaljnije komentirati odgovor predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera na njegovo pismo dužnosnicima EU o stanju u regiji i primjedbama na politiku Hrvatske prema Srbiji, rekavši da Junckera veoma poštuje, ali "ne podnosi kad se prave lažne simetrije".


"Potreban nam je mir i suradnja i zato neću ništa reći na pismo koje sam dobio od Jean-Claudea Junckera jer ga iznimno poštujem... O sadržaju neću govoriti ništa, osim, evo, u jednoj rečenici: ne podnosim kada se sve poistovjećuje, kada se prave lažne simetrije i ravnoteže, to je jedna od stvari koju časni ljudi inače teško podnose", izjavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji poslije susreta s dužnosnicima Europske banke za obnovu i razvoj u Beogradu.

Vezani članci Obilazak vojne baze \'\'Rudnica\'\' - 3 Sedmi dan prosvjeda na sjeveru Kosova: I danas su srpski ''orlovi'' nadlijetali Jarinje Borna Programer iz Hrvatske preko noći dobio više od 15.000 pratitelja na Instagramu jer izgleda kao Vučićev dvojnik

Vučić je rekao kako je znao da je odgovor koji je dobio iz Europske komisije "najlakši odgovor za svakoga" i da neće odgovarati.

"Zato sam rekao da više nećemo odgovarati nikome, ni Hrvatskoj ni mnogim drugima i da ćemo šutjeti. Neka nas vrijeđaju, neka nam za narod kažu - a za narod su nam rekli i za državu da je 'šaka jada', a ne za bilo kojeg pojedinca - što su kasnije pokušavali prepraviti. I to smo prešutjeli, ali ne zato što smo slabi, već što smo dovoljno jaki da brinemo o svojoj budućnosti", poručio je srbijanski premijer.

Vučić je rekao kako bi mu "najlakše bilo i najviše bi poena dobio kada bi brutalno odgovorio (Junckeru), ali neću". "Tog čovjeka iznimno poštujem i moram brinuti o ugledu Srbije", ponovio je Vučić.

Srbijanski premijer je 1. kolovoza pismom visokim dužnosnicima EU-a upozorio na nepovoljnu situaciju u regiji i ocijenio da se u Hrvatskoj vodi "ogoljena antisrpska politika koju Srbija ničim nije isprovocirala" već je prosvjednim notama samo naglasila svoje nesuglasje s potezima u slučaju Stepinac, Glavaš i Barešić i poručila da ne prihvaća naslijeđe nacizma i podržavanje terorizma.

U pismu početkom kolovoza visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosnu politiku Federici Mogherini, predsjedniku Evropske komisije Jean-Claudeu Junckeru, povjereniku za proširenje i susjedsku politiku Johannesu Hahnu, te predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Shultzu, Vučić je zatražio da kažu je li Srbija učinila nešto pogrešno u kontekstu posljednjih događaja u Hrvatskoj, među kojima je istaknuo ukidanje presuda Branimiru Glavašu i Alojziju Stepincu, te otkrivanje spomenika Miri Barešiću, pravomoćno osuđenom za terorizam i ubojstvo jugoslavenskog veleposlanika u Švedskoj Vladimira Rolovića 70-ih godina.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker odgovorio je u srijedu na Vučićevo pismo istaknuvši da su dobrosusjedski odnosi, regionalna suradnja i pomirenje temeljna načela koja trebaju poštivati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati te zemlje članice EU-a.

Juncker je naglasio da se Komisija "unutar svojih ovlasti uvijek snažno zauzimala za to da se osigura poštivanje žrtava i sjećanje na ratne zločine u Europi. Europsko zakonodavstvo kriminalizira zločine iz mržnje na temelju nacionalnog podrijetla te poticanje na nasilje ili mržnju", naglasio je i upozorio da su "prema europskom zakonodavstvu, članice EU-a obvezne osigurati kažnjivost tih zločina, a od aspiranata za članstvo u EU-u očekuje da se usklade s tim zakonima". (Hina)