448608
448608
448608
448608
448608

IZ BRUXELLESA STIGAO ODGOVOR ALEKSANDRU VUČIĆU

  • , 31.08.2016., 21:49
  • Autor:
  • komentara

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić dobio je odgovor na pismo upućeno Jeanu Claudeu Junckeru, predjsendiku Europske komisije.

 
 
 
 
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)
Jean-Claude Juncker (Foto: AFP)

Glasnogovornica Europske komisije Maja Kocijančić potvrdila je srbijanskim medijima da je predsjednik EK Jean Claude Juncker odgovorio srbijanskom premijeru Aleksandru Vučiću na pismo koje mu je ovaj uputio povodom najnovijih događaja u odnosima između Hrvatske i Srbije.

Juncker je Vučiću poručio u pismu da je potrebno vratiti se konstruktivnom bilateralnom angažmanu. Dobrosusjedski odnosi i regionalna suradnja, u koju spada i pomirenje, fundamentalni su principi koje moraju poštovati sve zemlje članice Europske unije, ali i one koje to žele postati, odnosno zemlje kandidati, prenosi B92.

"Ti principi obveza su za čitavu regiju", naglasio je Juncker te poručio da očekuje od svih zemalja u regiji da se tih obveza i drže. Juncker je na to dodao i da je EK, u okviru svojih nadležnosti naravno, uvijek bila posvećena osiguravanju poštovanja prema žrtvama ratnih zločina u Europi, kao i sječanju na ista.

"Zakonodavstvo EU smatra kaznenim djelima zločine iz mržnje na nacionalnoj osnovi i/ili javno poticanje na nasilje ili mržnju (uključujući javno odobravanje, negiranje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina). Prema zakonodavstvu EU, države članice EU su dužne osigurati da ti zločini budu kažnjivi, dok se od zemalja koje teže članstvu očekuje da se ponašaju u skladu sa tim zakonom", napisao je u pismenom odgovoru Vučiću predsjednik EK.

"Sva otvorena pitanja moraju se rješavati kroz konstruktivan bilateralni dijalog i uz međusobno poštovanje. U interesu je čitave regije da se vrati takvom duhu i diskursu", zaključio je Juncker.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se