Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

CNN je napravio veliku reportažu o glavnom gradu Albanije, zemlje koja prije dva desetljeća nije ni postojala na karti. Tirana je danas, pišu Ameri, poznato turističko središte poznato po ludom noćnom životu koji ne staje.


'Velika mreža kafića, restorana, noćnih klubova te ulične zabave nalazi se u Tirani glavnom gradu Albanije. Novi barovi svakodnevno niču, a vikendima su ulice pune turista i lokalaca koji jedva čekaju vrhunsku noćnu zabavu', ovako moćni CNN opisuje Tiranu, glavni grad Albanije, u svojoj velikoj reportaži o tom gradu.

Vezani članci Potres u Tirani (Foto: Screenshot EMSC) Snažan potres pogodio Albaniju, treslo se i u Dubrovniku: "Itekako sam ga osjetio, ljuljalo nas je desetak sekundi!" Slika nije dostupna Albanija otvorila tajnu arhivu kako bi uklonila "komunistički gnoj"

Krajem 80-ih Albanija je bila jedna od najizoliranijih zemalja na planeti, nije čak bila ni na karti. U to vrijeme Envera Hoxhe, komunističkog vođe Albanije, nije se moglo otputovati izvan zemlje, a brada nije bila dopuštena.

"Usudio bih se usporediti da je Albanija tada bila ono što je Sjeverna Koreja danas", kaže za CNN Enno Bozdo, zamjenik gradonačelnika Tirane, prenosi CNN.

Kada se na izborima 1992. preokrenuo režim, gradonačelnik Tirane tada je pozvao stanovnike da zgrabe prvu boju na koju naiđu i da 'potope' gradske sive zidove šarolikim bojama. Deseci kafića, restorana i barova omogućili su gradu noćni život.

Svugdje su se otvorili klubovi na otvorenom u kojima su se stranci zabavljali uz house muziku do ranih jutarnjih sati. Gotovo svaka zgrada nosi ime na engleskom jeziku. Pića su još uvijek prilično jeftina, pišu Amerikanci. Jedno pivo košta oko 7 kuna, a večera u prosjeku oko 40 kuna. Prosječna plaća u Tirani je oko 2600 kuna.

U 2007. godini Albaniju je posjetilo više od milijun turista, a do 2011. više od 2,7 milijuna. Turizam sada čini 11% BDP-a zahvaljujući planinama, prelijepom krajoliku i netaknutim plažama. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook