Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Al Qaeda odgovorna za napad u kojem je poginuo Hrvat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koalicija iračkih sunitskih pobunjenika povezana s al Qaedom prihvatila je odgovornost za napad na konvoj zapadnog demokratskog instituta u kojem je u srijedu u Iraku ubijen Hrvat Željko Both koji je radio kao specijalist za sigurnost.

Do napada na konvoj Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) iz Washingtona došlo je u srijedu u Yarmouku, predgrađu Bagdada u kojem žive uglavnom suniti, a u njemu je osim Botha poginula i pripadnica Instituta, Amerikanka Andrea Parhamovich kao i još dva pripadnika osiguranja iz Mađarske i Iraka.

Pročitajte i ovo Bradleyji na putu prema Slavonskom Brodu - 3 vojni konvoj FOTO/VIDEO Bradleyji na višesatnom putovanju hrvatskim prometnicama Upravna zgrada i punionica Coca Cole uzorci idu na daljnju analizu Coca-Cola se ponovno oglasila: "Proveli smo detaljnu internu istragu..."

Both je radio za tvrtku Unity Resources Group kao specijalist za sigurnost, a poginuo je kao vođa tima štiteći NDI čiji je osnivač američka Demokratska stranka, objavilo je hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija.

"Neka je hvala Bogu. U napadu lakim i srednjim oružjem i ručnim bacačima raketa na području Yarmouka u Bagdadu, 17. siječnja, uništena su dva SUV-a koja su pripadala cionističkom Mossadu, a treći je teško oštećen", piše u pripćenju koje je u četvrtak objavljeno na islamskoj internetskoj stranici.

Priopćenje je potpisao glasnogovornik Islamske države Irak, tzv. islamske vlade koju su al Qaeda u Iraku i nekoliko pobunjeničkih skupina sunita proglasili početkom prošle godine. 

Autentičnost priopćenja se nije moglo neovisno potvrditi, a objavljeno je na internetskoj stranici gdje sunitski pobunjenici često objavljuju svoje poruke.

Skupina nije rekla ništa o tome koliko je poginulih niti kojih su
nacionalnosti, ali al Qaeda obično kada govori o strancima čija joj je nacionalnost nepoznata naziva ih pripadnicima Mossada, izraelske obavještajne službe.

Napad na tri blindirana vozila NDI-aja, koja je Željko Both štitio, dogodio se iz zasjede usred dana dok se skupina vraćala s jednog od programa obuke drugdje u Bagdadu. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene