Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 kilograma zlata

Al Kaida nudi nagradu za čelnika Hutija u Jemenu, Iran šalje ratne brodove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hutiji su dio zajida, šijitske manjine u Jemenu koje radikalni sunitski pokreti poput Al Kaide smatraju nevjernicima.

Al Kaida je ponudila 20 kilograma zlata za uhićenje ili ubojstvo čelnika jemenskih Hutija i njegova saveznika, bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, objavila je u srijedu promatračka skupina SITE, a Iran, koji podupire Hutije, pozvao je na dijalog, ali i poslao dva ratna broda u Adenski zaljev.

Pročitajte i ovo Privođenje: Ivica Pavlačić - Para Nepravomoćna presuda Dobio 19 godina zbog ubojstva na Lemić Brdu: "Bili ste ljuti na njihove braniteljske mirovine? Možda vam se i od alkohola o pomutio um" Hutisti, jemenski pobunjenici (Foto: Arhiva/AFP) Krvoproliće u Sani se nastavlja Hutiji objavili da su ubili bivšeg jemenskog predsjednika Saleha, najavili i pokazivanje tijela

Nagrada za čelnika jemenskih Hutija objavljena je u videosnimci oružanog krila Al Kaide, navodi SITE.

Šijitski muslimani Hutiji, koje vodi Abdel-Malek al-Houtini, zauzeli su prije šest mjeseci većinu glavnog grada Sane i prošloga mjeseca krenuli u ofenzivu na jug zemlje uz pomoć vojnika odanih Salehu.

Bliže od svih dosad: Džihadisti su na svega 5 kilometara od Asada!

Šijitske Hutije podržava Iran koji je u srijedu pozvao na dijalog svih zaraćenih strana u Jemenu kako bi se osnovala vlada u kojoj će biti predstavnici svih frakcija čime bi se spriječilo da Al Kaida i Islamska država ovladaju Jemenom.

Saudijska Arabija, zabrinuta zbog rastuće moći Hutija koje podupire Iran, u pokušaju da ih zaustavi prije dva tjedna je pokrenula na njih zračne udare i želi vratiti na vlast predsjednika Abda-Rabua Mansura Hadija koji je pobjegao u Saudijsku Arabiju.

Iran je uz poziv na dijalog u srijedu u Adenski zaljev poslao i dva svoja ratna broda uz obrazloženje da je njihova zadaća štititi iranske komercijalne brodove od pirata, no promatrači drže da će time dodatno povećati napetosti, piše agencija dpa.

Katastrofalna humanitarna situacija

Hutiji su dio zajida, šijitske manjine u Jemenu koje radikalni sunitski pokreti poput Al Kaide smatraju nevjernicima.

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) upozorio je na 'katastrofalnu' humanitarnu situaciju u Adenu na jugu zemlje koji je meta nesmiljenog bombardiranja saudijskog ratnog zrakoplovstva.

'Stanje je gotovo katastrofično', rekla je glasnogovornica ICRC-a Marie Claire Feghali.

VIDEO Jemenski 'kipući kotao': Odgovori na to gdje leži problem u toj siromašnoj zemlji

Brod s 2.5 tone humanitarne pomoći uspio je u srijedu uploviti u taj lučki grad, objavili su Liječnici bez granica koji kažu da je to prva pošiljka humanitarne pomoći koju su uspjeli dopremiti otkako su se sukobi razbuktali.

ICRC je izvijestio da je brodom u Aden stigao i kiruški tim koji se uputio u bolnicu toga grada s milijun stanovnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene