Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan visoki dužnosnik al Kaede pozvao je talibane da počnu otimati strane civile u Afgnaistanu kako bi prisilili američke snage na pregovore o razmjeni zarobljenika, rekla je australska analitičarka za protuterorističku djelatnost.


Tu je direktivu izdao al Kaedin veteran Mustafa Hamid poznat i kao Abu Valid al Masri, rekla je u srijedu Leah Farrall. Farrall je nekad radila za australsku saveznu policiju. Kaže da je al Kaedin internetski dokument napisan krajem srpnja našla dok je pripremala doktorsku disertaciju o al Kaedi na australskom sveučilištu Monashu. Dokument se zove 'Američki vojnik u Afganistanu - prvi korak prema oslobađanju svih zarobljenika u ratu protiv terorizma', a govori o tome kako bi zarobljavanje jednog američkog vojnika početkom godine trebalo pokazati u kojem smjeru treba ići: zarobljavati zapadne civile i pomoću njih pregovarati o oslobađanju zarobljenih talibana ili pripadnika al Kaede.

Vezani članci Vojnik s puškom Hrvatske postrojbe u Afganistanu: ''Izvan ovog balončića u kojem jesmo, situacija je ipak nešto drugačija'' Vojnikinja Valerija Na teren izlaze u blindiranim vozilima, težim od 20 tona: Provjerili smo kako žive naši vojnici u Afganistanu

Farrall kaže kako taj dokument govori o američkom postupanju sa zarobljenicima u zaljevu Guantanamu i poziva talibane da i oni tako postupaju sa svojim neprijateljem, a poziva se na primjer koje im pružaju organizacije poput Hamasa i Hezbolaha. Iako su neke al Kaedine otmice završavale pogubljenjem, Hamid ne poziva na stradavanje talaca. 'On uopće ne govori o pogubljenju zatvorenika. Samo o otimanju i pregovaranju. Ništa ne kaže o tome što s njima činiti ne uspiju li pregovori', kaže Farrell. (Hina)