Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Afganistan je prihvatio američki prijedlog za provedbom trostrane istrage o prošlomjesečnom umorstvu 96 civila u zračnom napadu na grad Herat, objavljeno je kada je u susjednom Pakistanu NATO izveo napad u kojem je poginuo velik broj civila.


"Vlada je pristala sudjelovati u istrazi zajedno s međunarodnim snagama i UN", objavio je afganistanski MVP, a prenijela agencija Reuters.

Vezani članci Policija, ilustracija - 1 Užas u Sesvetama: Muškarac upao u stan starice i ugrizao je? Krokodil, ilustracija (Foto: Getty) Blizanke htjele gledati zalazak sunca, a završile u raljama krokodila: "Čuli smo uzvike i buku..."

Američka vojska, međutim, osporava brojku o 96 ubijenih civila, koju iznose afganistanska vlada i UN, dok je napad izazvao bijes i ogorčenje u narodu i vladi Afganistana.

Vijest o istrazi umorstva civila u Afganistanu objavljena je u srijedu kada je NATO okrivljen za zračni napad na poznato uporište talibana i al Qaede u Pakistanu, uz granicu s Afganistanom.

U srijedu je u zoru u zračnom napadu koalicijskih snaga ubijeno 15 do 20 osoba, uglavnom žena i djece u području Angoor Adda, u pakistanskoj pokrajini Južni Waziristan, javili su mediji.

Američka vojska u zračnoj bazi u Bagramu odbila je komentirati izvješća o smrti civila, ali nije zanijekala napad, a The New York Times u online izdanje napominje da izjave bez komentara često govore da su koalicijske snage sudjelovale u pograničnim napadima.

Pakistanska vlada javno poziva na poštivanje suvereniteta zemlje, a koalicijske snage često upadaju u Pakistan loveći talibane i skupine povezane s terorističkom mrežom al Qaedom.

Međutim, napad je očito izveden no dojavu pakistanske obavještajne službe da su talibani ušli u Afganistan, dodaje NYT, ali talibani su već su izbjegli, a većina žrtava su žene i djeca.

Područje Angoor Adda na granici s Afganistanom poznato je uporište talibana i al Qaede.