Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Povijesna presuda za piratstvo na internetu

Administratorima Pirate Baya godina dana zatvora i novčana kazna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski je sud u petak proglasio krivima administratore švedske internetske stranice preko koje su milijuni ljudi širom svijeta dolazili do drugih stranica s kojih su nelegalno 'skidali' filmove i glazbu, prenose agencije.

U presudi, koja su svjetski mediji najavljivali kao povijesnu na području zaštite autorskih prava, četvorica administratora 'Pirate Baya' proglašena su krivima za sudjelovanje u povredi autorskih prava i osuđeni na godinu dana zatvora i novčanu odštetu od 30 milijuna švedskih kruna (20 milijuna kuna). Sud u Stockholmu odredio je da će se odšteta isplatiti nizu oštećenih kompanija uključivši Warner Bros, Sony Music Entertainment, EMI i Columbia Pictures.

Pročitajte i ovo Ilustracija na 12 godina zatvora Dvojica osuđena zbog strijeljanja zarobljenih hrvatskih vojnika u Glini Zastava Islamske republike Pripadnik ISIL-a U BiH osuđen terorist koji se predstavljao kao humanitarac u Siriji

Branili se da nisu izravno nudili nezakonito skidanje

Branitelji osuđenih Frederika Neija, Gottfrida Svartholma Warga, Carla Lundstroma i Petera Sundea najavili su žalbu. Oni su se branili tvrdnjom da nisu izravno nudili nezakonito skidanje filmova i glazbe već samo linkove na web stranice s kojih se to moglo skidati. Predsjednik svjetske udruge fonografske industrije (IFPI) John Kennedy za BBC je ocijenio da presuda šalje jasnu poruku da piratstvo nije prihvatljivo.

'Postojala je percepcija da je piratstvo u redu i da bi ju glazbena industrija trebala prihvatiti. Ova će presuda to promijeniti', kazao je. Pirate Bay je jedna od najpoznatijih svjetskih internetskih stranica za razmjenu materijala i osnovala ju je 2003. organizacija Piratbyran koja se bori protiv zaštite autorskih prava, a četvorica osuđenih su je vodila. Preko te stranice svaki dan su razmjenjivani milijuni materijala.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene