Obavijesti Video Pretražite Navigacija

9/11 - pet godina poslije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pet godina nakon traumatičnog 11. rujna, SAD su upletene u krvavi rat u Iraku i antiteroristički križarski rat koji prijeti dosada neupitnim ljudskim slobodama, a analitičari se slažu da su teroristički napadi na SAD zauvijek promijenile sliku svijeta kakvog smo poznavali.

Prije pet godina, 11. rujna 2001. na bistrom nebu, 19 terorista izazvalo je smrt gotovo 3 tisuće osoba i time okončali iluziju o nepovredivosti u kojoj se ljuljala Amerika od pada SSSR-a.

Pročitajte i ovo Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran" Napad na svećenika u Sydneyju Novi napad u Sydneyju UZNEMIRUJUĆE Svećenik napadnut tijekom mise: Izboden nekoliko puta nožem, čuli su se krici u prijenosu uživo

Te večeri, dok je prašina Svjetskog trgovinskog centra padala na New York i dok je vatra Pentagona crvenila nebo nad Washingtonom "noć je pala na drugačiji svijet", izjavio je američki predsjednik George W. Bush.

Nekoliko dana kasnije, američki je predsjednik na ostacima srušenih blizanaca u New Yorku u ulozi ratnog zapovjednika reorganizirao unutarnju političku raspravu i američke akcije u inozemstvu najavljujući "rat protiv terorizma".

Ali prvi uspjesi tog globalnog rata i dalje su daleki. Borbe u
Afganistanu se pojačavaju, čitava regija oko Iraka je i dalje
paralizirana nasiljem, a američki sudovi zatrpani su pravnim bitkama antiterorističke borbe.

Elan podrške svijeta i nacionalni konsenzus pali su na pitanju Iraka, dok je američki predsjednik govorio o oružju za masovno uništenje koje nije postojalo i stalno spominjao "osovinu zla" između Iraka, Irana i Sjeverne Koreje. "Ili ste s nama, ili ste teroristi", inzistirao je u više navrata Bush.

U Iraku je od 2003. živote izgubilo već više od dvije i pol tisuće
američkih vojnika.

Paraleleno, bezuvjetna potpora Izraelu, čak i u doba najveće
libanonske krize, stajala je SAD veza koje su pokušali uspostaviti s arapskim svijetom, a u arapskim zemljama ankete pokazuju sve jače nepovjerenje prema SAD-u.

"Američka diplomacija uspjela je izolirati ne samo teroriste, već i SAD", smatra James Dobbins, analitičar centra za istraživanje RAND Korporacije.

Prema podacima iračkih vlasti u posljednja dva mjeseca samo u Bagdadu ubijeno je 3.200 Iračana U SAD-u, Vrhovni je sud ukinuo sudove koje je Bush uspostavio za suđenje zatvorenicima u Guantanamu, a vlada teškom mukom pokušava opravdati svoj program prisluškivanja telefonskih razgovora bez dozvole suda, ili svoje tehnike ispitivanja koje u velikoj mjeri podsjećaju na mučenja.

Suočeni s kritikama, Bushove pobornici ističu da niti jedan novi teroristički napad nije izvršen na američkom teritoriju, dok su istovremeno bombe eksplodirale u Londonu, Madridu i Indiji, a nedavno spriječeni novi napadi na zrakoplove u Londonu idu im na ruku jer pokazuju da je prijetnja realna.

Ali panika koja je vladala u SAD-u prije pet godina, a koju su
poticale i stalne uzbune ministarstva unutarnje sigurnosti te
povremene krize vezane uz bedrenicu ili slično, se smirila.

George W. Bush je obećao da će uloviti Osamu bin Ladena "živog ili mrtvog", ali navodni "mozak" napada na SAD još je uvijek na slobodi. Neke stvari su se ipak promijenile na bolje - bolja koordinacija FBI-a, CIA-e i stranih obavještajnih službi, kao i veća javna svijest, omogućili su puno bolju prevenciju mogućih novih terorističkih napada, smatraju analitičari.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene