Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Oko 3.000 Izraelaca i Palestinaca prosvjedovalo je u subotu navečer u arapskoj četvrti Šeik Džarahu u istočnome Jeruzalemu protiv židovskog naseljavanja u tome dijelu grada, javio je France Presse.


Prosvjednici koji su se okupili na poziv krovne organizacije pacifističkih pokreta i krajnje ljevice, nosili su crvene zastave, a na izraelskima je bio natpis ‘šalom’ (mir), uz povike ‘ne etničkom čišćenju’ i ‘stanovnici Šeik Džaraha, ne gubite nadu, zapriječit ćemo put naseljavanju’. Ovo je najveći skup organiziran u zadnjih desetak godina protiv naseljavanja u Jeruzalemu. Velik broj policajaca pratio je ove prosvjede koje su policijski čelnici htjeli zabraniti. Na koncu je skup odobren, pošto su se organizacije ultraljevice žalile na Vrhovni sud.

Vezani članci Prosvjed zbog Jeruzalema (Foto: AFP) Palestinci ponovno štrajkaju zbog Jeruzalema Papa Franjo (Foto: AFP) Papa ponovo poziva na "razboritost" nakon odluke o Jeruzalemu

>> VIDEO: Policija na vjernike bacala suzavac

Velika napetost vlada već nekoliko dana u starom gradu i oko platoa džamija te u više arapskih četvrti u Jeruzalemu, nakon sukoba palestinskih prosvjednika i izraelskih policajaca. Više palestinskih obitelji u Šeik Džarahu iseljeno je zadnjih mjeseci iz svojih kuća kako bi se u njih naselili izraelski doseljenici, uz obrazloženje da su kuće pripadale Židovima do osnutka izraelske države 1948. (Hina)