Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istočni Jeruzalem

3.000 ljudi prosvjeduje protiv židovskog naseljavanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oko 3.000 Izraelaca i Palestinaca prosvjedovalo je u subotu navečer u arapskoj četvrti Šeik Džarahu u istočnome Jeruzalemu protiv židovskog naseljavanja u tome dijelu grada, javio je France Presse.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Prosvjednici koji su se okupili na poziv krovne organizacije pacifističkih pokreta i krajnje ljevice, nosili su crvene zastave, a na izraelskima je bio natpis ‘šalom’ (mir), uz povike ‘ne etničkom čišćenju’ i ‘stanovnici Šeik Džaraha, ne gubite nadu, zapriječit ćemo put naseljavanju’. Ovo je najveći skup organiziran u zadnjih desetak godina protiv naseljavanja u Jeruzalemu. Velik broj policajaca pratio je ove prosvjede koje su policijski čelnici htjeli zabraniti. Na koncu je skup odobren, pošto su se organizacije ultraljevice žalile na Vrhovni sud.

>> VIDEO: Policija na vjernike bacala suzavac

Velika napetost vlada već nekoliko dana u starom gradu i oko platoa džamija te u više arapskih četvrti u Jeruzalemu, nakon sukoba palestinskih prosvjednika i izraelskih policajaca. Više palestinskih obitelji u Šeik Džarahu iseljeno je zadnjih mjeseci iz svojih kuća kako bi se u njih naselili izraelski doseljenici, uz obrazloženje da su kuće pripadale Židovima do osnutka izraelske države 1948. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene