Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Vatreni slave 16 godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na današnji dan prije 16 godina hrvatska nogometna reprezentacija je odigrala prvu utakmicu pod svojom zastavom i himnom.

Na maksimirskom stadionu 17. listopada 1990. godine gostovala je reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država, a Hrvatska je slavila 2:1. 

Pročitajte i ovo Slavlje premijera i predsjednika REAKCIJE NAKON POBJEDE Čestitke stižu sa svih strana, Plenković slavio u Španjolskoj, a Milanović u Čileu. "Kakva utakmica, koja obrana. I na kraju spektakl" Slika nije dostupna Idejama nema kraja Za domišljate Hrvate ni posao nije prepreka za gledanje Vatrenih! Dosjetili su se kako nadmudriti poslodavce

Pod vodstvom Dražena Jerkovića, kao prvi strijelac upisao se Aljoša Asanović, dok je drugi pogodak postigao Ivan Cvjetković. U to vrijeme igrači su bili pod ingerencijom Nogometnog saveza Jugoslavije, no svi su se spremno odazvali pozivu i nastupili su na maksimirskom stadionu na kojem se okupilo 30.000 gledatelja.

Prvi je put Hrvatska postala članica FIFE 16. srpnja 1941. godine, a nakon osamostaljenja FIFA nas je ponovno primila u svoju obitelj u srpnju 1992. godine. 

Od hrvatske samostalnosti reprezentacija je od šest velikih natjecanja nastupila na čak pet (SP 1998, SP 2002, SP 2006, EP 1996, EP 2004), a propustila je tek europsku smotru 2000. godine u Belgiji i Nizozemskoj.

Reprezentacija Hrvatske svijetu se predstavila na Europskom prvenstvu 1996. godine u Engleskoj. Zvonimir Boban, Davor Šuker i društvo stigli su do četvrtfinala, gdje su ih zaustavili Njemačka i švedski sudac Leif Sundell.

Dvije godine kasnije stigao je Coupe du Monde i najveći uspjeh hrvatskog nogometa. Blistave francuske dane "vatreni" na čelu s izbornikom Miroslavom Blaževićem okrunili su osvajanjem trećeg mjesta. Hrvatska je bila korak i do finala, protiv Francuske je vodila pogotkom Šukera, međutim Lilian Thuram je s dva pogotka odveo "Tricolore" do finala. 

Hrvatska se morala zadovoljiti utakmicom za broncu u kojoj je pobijedila Nizozemsku sa 2:1, a sjajan rezultat upotpunio je Davor Šuker, koji je sa šest pogodaka bio prvi 'topnik' turnira. 

Europsko prvenstvo 2000. godine jedino je veliko natjecanje na kojem Hrvatske nije bilo, a nakon što je kvalifikacije za SP 2002. godine otvorila s dva neodlučena ishoda (Belgija, Škotska), Blažević je napustio kormilo reprezentacije.

Naslijedio ga je Mirko Jozić, pod čijim je vodstvom reprezentacija izvadila vizu za Japan i Južnu Koreju kao pobjednik skupine. Nažalost, na Dalekom Istoku, usprkos odličnom ždrijebu (Ekvador, Meksiko, Italija), Hrvatska nije uspjela proći skupinu te je nastup na SP-u završila u prvom krugu (pobjeda protiv Italije, porazi od Meksika i Ekvadora), zbog čega je Jozića na mjestu izbornika naslijedio Otto Barić.

Pod vodstvom Barića, reprezentacija je kroz repesaž (Slovenija) izvadila vizu za EP u Portugalu, međutim po drugi puta uzastopce nije prošla skupinu. Nastup u Portugalu reprezentacija je završila bez pobjede - uz dva neodlučena ishoda (Švicarska, Francuska) i poraz od Engleske. 

Treći uzastopni plasman na SP reprezentacija je izborila s
novim izbornikom Zlatkom Kranjčarom, nažalost još jednom smo zapeli u skupini. Poraz od Brazila i neodlučeni ishodi s Japanom i Australijom nisu bili dovoljni za ulazak u drugi krug. 

Nakon World Cupa Kranjčara je naslijedio Slaven Bilić koji je sjajno startao u kvalifikacijama za EP 2008. godine. U prva tri kola hrvatska vrsta je izborila bod u Moskvi protiv Rusije, potom je u Zagrebu upisala rekordnu pobjedu protiv Andore (7:0), te porazila Englesku (2:0) načinivši tako veliki korak prema završnici EURA 2008. 

Davor Šuker najbolji je strijelac u povijesti hrvatske reprezentacije. U 69 nastupa u "kockastom" dresu Šuker je postigao 45 pogodaka.

U svojoj riznici trofeja Šuker ima i nagradu za najboljeg strijelac Svjetskog prvenstva 1998. godine u Francuskoj gdje je postigao šest pogodaka.

Rekorder po broju nastupa je Dario Šimić koji je za nacionalnu vrstu odigrao 85 utakmica i nastupio je na svih pet velikih natjecanja na kojima je igrala Hrvatska (na tri svjetska prvenstva i dva europska prvenstva). Šimić je u dresu reprezentacije debitirao 13. ožujka 1996. godine u Kranjčevićevoj protiv Koreje (3:0).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene