Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spriječena masovna tučnjava navijača

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučerašnjim privođenjem i zadržavanjem 147 ruskih navijača u prostorijama Policijske akademije policija je najvjerojatnije pravodobno spriječila masovnu tučnjavu dogovorenu između hrvatskih i ruskih navijača.

Iako tijekom same utakmice gotovo nije bilo izgreda, a tučnjave i izgredi prije i poslije utakmice, po ocjeni policije, bili su uobičajeni za takvu vrstu sportskog događaja, policija smatra da je preventivnim zadržavanjem skupine ruskih navijača spriječila veliku tučnjavu u kojoj bi sudjelovalo od 400 do 500 navijača.

Pročitajte i ovo Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici Neredi u Splitu - 35 Kaos i nakon utakmice FOTO Navijački neredi u Splitu: Privedena 51 osoba, tri policajca prevezena u bolnicu, gorjeli kontejneri...

>> Hrvatskoj bod protiv Rusije

>> Bilić: Posve smo nadigrali Ruse

>> Šesti susret Hiddinka i "Vatrenih"

"Prema informacijama koje smo poslije provjeravali, ekstremna skupina ruskih navijača imala je dogovor s domaćim navijačima da se na više mjesta u gradu sastanu i fizički obračunaju", rekao je zamjenik načelnika zagrebačke Policijske uprave Mihael Varga.

>> Nastavljen niz bez poraza

>> Policija privela ruske navijače

>> Hrvatska-Rusija, utakmica visokog rizika

Tom policijskom zaključku idu u prilog oprema i rekviziti pronađeni kod ruskih navijača, poput noževa, rukavica s kvarcnim pijeskom, štitnika za zube, suzavca i ostalih pirotehničkih naprava.

"Kod njih smo pronašli i plan Zagreba s obilježenim lokacijama na kojima su dogovorili fizički obračun s domaćim navijačima. Glavno mjesto sukoba trebao je biti Bundek, a na karti su zaokružene i policijske postaje u užem centru grada", rekao je Varga.

Policija pretpostavlja da su se navijači o "susretu" dogovarali
elektroničkom poštom i SMS-om, te ima "neslužbene informacije" da su domaći navijači nezadovoljni što su ih u tome spriječili.

Ruski navijači odvedeni su u Policijsku akademiju jučer oko 17 sati iz Laništa i Trnskog, gdje su zadržani do jutros.

Policija ih je privela jer su odbili organizirani prijevoz od
Laništa, ispred hotela "I", gdje je dio navijača odsjeo, do stadiona u Maksimiru. Krenuli su pješice prema gradu i razbježali se nakon upozorenja policije.

Među njima je bilo 70-ak onih koji su odsjeli u hotelu te isto toliko navijača koji su došli taksijem i kombijem s odredišta na jadranskoj obali.

Nakon identifikacije i obrade u Policijskoj akademiji jutros su
vraćeni u hotel na spavanje, 80 ih se danas zrakoplovom vraća u
Rusiju, a ostali odlaze u mjesta na Jadranu, gdje imaju uplaćene aranžmane, rekao je Varga.

Oni navijači kod kojih je pronađeno oružje ili su sudjelovali u
sukobima, njih 13, zadržani su pred prekršajnim sudom, a zadržana su i četvorica naših navijača koji su jučer na Sveticama sudjelovali u tučnjavi u kojoj je jedan policajac lakše ozlijeđen kad je udaren pivskom bocom po glavi.

Jučer i danas ukupno su privedena 192 navijača, 26 domaćih i 166 gostujućih, jednom je ruskom državljaninu ukraden mobitel, oštećena su tri osobna automobila i dva tramvaja.

Zagrebačka Policijska uprava ističe da je više od 90 posto privedenih ruskih navijača bilo u alkoholiziranom stanju, a većinom su to bili mladi ljudi između 18 i 25 godina.

Napominje i da je u Zagreb stiglo samo 1000 ruskih navijača iako su za utakmicu kupili 4200 ulaznica. Službeni razlozi otkazivanja dolaska nisu navedeni.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene