Obavijesti Video Pretražite Navigacija

OI: Olimpijska baklja u Kini

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spektakularnom ceremonijom na glavnome pekinškom trgu Tianamen Kinezi su dočekali olimpijsku baklju koja je zrakoplovom stigla iz Grčke, gdje je prije tjedan dana na tradicionalan način upaljena u drevnoj Olimpiji.

Na svečanosti sa cirkuskim akrobatima i članovima Kineske narodne opere, kineski predsjednik Hu Jintao visoko je podigao olimpijski plamen i predao ga prvom kineskom trkaču - najboljem kineskom atletičaru, svjetskom prvaku i rekorderu na 110 prepone Liu Xiangu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Olimpijska baklja stigla u Nagano Slika nije dostupna Glasoviti budistički hram odbio primiti olimpijsku baklju

Nakon u povijesti olimpijske baklje nezabilježenih prosvjeda u Grčkoj, koje su upriličili borci za slobodu Tibeta, Kinezi su pooštrili sigurnosne mjere prilikom dolaska olimpijskom znamena. Tako su u zadnji trenutak na dočeku baklje u zrakoplovnoj luci uskratili akreditacije dvadeset i četvorici inozemnih novinara pravdajući se 'nedostatkom prostora'.

Olimpijska baklja će sa Tianamena krenuti na jednomjesečni put svijetom kroz 20 država i ukupno 137.000 kilometara. Prvo odredište izvan Kine bit će kazahstanski grad Almaty.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene