Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hajduk danas slavi 96. rođendan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nogometni klub Hajduk iz Splita danas slavi 96. rođendan, što je prigoda da se podsjetimo kako je nastao simbol Splita, Dalmacije i cijele Hrvatske.

U "radnom" dijelu proslave održat će se sjednica Hajdukove Skupštine. Po domaćim i europskim rezultatima Hajduk je zasigurno najuspješniji hrvatski klub. Iza njega stoji 17 osvojenih prvenstava i 13 nacionalnih Kupova te značajni uspjesi u Europi, piše Večernji list.

Pročitajte i ovo Božićna lutrija u Španjolskoj - 4 važnije sudjelovati nego pobijediti Tradicionalna božićna lutrija razveselila Španjolce: "Sreća nije pravedna, sreća je za onoga tko je pronađe" Belišće zbog pirotehnike Trenutak do katastrofe: Dječak na utakmici za dlaku izbjegao teške ozljede, raketa ispaljena iz publike pogodila ga u glavu!

Ideja u Pragu  

HNK Hajduk Split osnovala je, u praškom kafiću "U Fleku", grupa splitskih studenata iz Praga - Fabijan Kaliterna, Lucijan Stella, Ivan Šakić, Vjekoslav Ivanišević te Vladimir Šora. Na ideju o osnivanju kluba došli su nakon što su gledali susret praških rivala Sparte i Slavije.

Ime "Hajduk" klubu je dao profesor splitske gimnazije Josip Barač nakon što su mu, navodno, spomenuti studenti u ured utrčali naglo poput pobunjenika, tzv. hajduka. Dozvola za rad i pravila odneseni su austrougarskoj vladi na uvid i u konačnici su prihvaćena 13. veljače 1911, što se uzima kao datum osnutka kluba u gradu pod Marjanom.

Zlatne generacije 

Nakon Drugog svjetskog rata, tijekom pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća kraj stare Plinare u bijelom dresu igrali su legendarni Frane Matošić, Vladimir Beara i Bernard Vukas.

Od 1970. do 1980. godine bio je period još jedne odlične generacije Hajduka. Ta je generacija napravila najbolje rezultate u povijesti kluba. Tada su igrali Ivan Katalinić, Dragan Holcer, Jurica Jerković, Luka Peruzović, Brane Oblak, Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Ivan Buljan, Petar Nadoveza...

To razdoblje je obilježio trener Tomislav Ivić koji je osvojio tri prvenstva i četiri Kupa. Bijeli su u tom razdoblju igrali značajnu ulogu u Europi, zabilježivši sjajne rezultate (polufinale Kupa Uefe, dva puta četvrtfinale Kupa prvaka, četvrtfinale Kupa kupova...)

U samostalnoj Hrvatskoj  

Naslanjajući se na novu odličnu generaciju nastalu pred raspad Jugoslavije, Hajduk je i u samostalnoj Hrvatskoj krenuo dobro, osvojivši prvo prvenstvo Hrvatske te igravši u četvrtfinalu Lige prvaka u sezoni 1994./95.

Najgore razdoblje u povijesti 

No, nakon toga slijedi pad kojem se ne vidi kraj. Navijači traže uspjehe, a vodstvo kluba ih mora omogućiti, unatoč svim financijskim problemima. Činjenice, tj. rezultati govore da je Hajduk od sredine devedesetih pa sve do danas u najtežem razdoblju u svojoj povijesti. Momčad već više od deset godina nije ubilježila "pošten" europski rezultat, a kako stvari stoje, još neko vrijeme najvjerojatnije ni neće. Unatoč pustim obećanjima Uprave na kraju svakog prijelaznog roka te beskonačnoj nadi armije vjernih navijača...

Danas točno u podne počela je sjednica Hajdukove Skupštine. Nema nikakvih potresa, sjednica će biti svečarska i radna. Naime, rođendan će biti to prigoda predsjedniku bijelih Branku Grgiću da se obrati skupštinarima.

Naravno, bit će podijeljene i prigodne nagrade zaslužnima, a nakon Skupštine održat će se promocija knjige "Svi Hajdukovi predsjednici" autora Jurice Gizdića, tiskana u 5000 primjeraka.

Predsjednik HNS-a Vlatko Marković, u pratnji glavnog tajnika Zorislava Srebrića, tekođer će nazočiti rođendanskoj proslavi Hajduka. Posjet Hajduku bit će prigoda Markoviću da se prisjeti sezone 1977./1978. (Hajduk je osvojio treće mjesto) kada je sjedio na vrućoj klupi bijelih.          

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene