Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Međunarodni jedriličarski savez (ISAF) objavio je nove ljestvice olimpijskih klasa na kojima Hrvatska ima predstavnike u prvih deset u čak tri klase, što nas svrstava među vodeće svjetske jedriličarske nacije.


Napredak naših jedriličara na svjetskim ljestvicama rezultat je odličnih plasmana na SP klase 470 i klase Laser, te EP klase Finn.

Vezani članci PR Vedran Mlikota, Marijan Ban, Jurica Pađen i Željko Jerkov među više od 1000 jedriličara na Viškoj regati Slika nije dostupna FIFA: Hrvatska i dalje deseta, Argentina prva

Naš najbolje plasirani jedriličar trenutačno je Marin Mišura (Labud Split), koji je četvrti na ljestvici klase Finn u konkurenciji 221 kormilara. U prvih deset je i Ivan Kljaković Gašpić (Zenta Split), koji se nalazi na sedmom mjestu. 

Hrvatska je jedina nacija koja na ljestvici klase Finn ima dva kormilara u prvih deset. Prvi je Danac Jonas Hoegh Christensen. 

Najviše imena rangirano je kao i obično na ljestvici klase Laser, čak 871. Hrvatska se može pohvaliti da jedina ima čak četiri kormilara u prvih dvadeset. 

Deveti je na ljestvici Milan Vujasinović (Labud), jedanaesti Mate Arapov (Mornar Split), petnaesti Luka Radelić (Mornar), a 20. Tonči Stipanović (Mornar). Na prvom mjestu je Britanac Paul Goodison.

Predstavnike u prvih deset imamo i u klasi 470. Na deveto mjesto popeli su se Fantela/Marenić (Sv. Krševan Zadar), 15. je posada Česić/Kujundžić (Split), 37. Kostov/Cupać (Uskok Zadar), a 55. Krpeljević/Lalić (Mornar). Na ljestvici ove klase u muškoj konkurenciji je 221 posada, a vodeći su Talijani Zandona/Trani.

U klasi Zvijezda na ljestvici je 249 posada, a Lovrović/Lovrović (3. Maj Rijeka) su 15. Prvo mjesto zauzimaju Brazilci Scheidt/Prada.

U klasi Laser Radial (ženski jednosjed) 30. mjesto zauzima Mateja Petronijević (Uljanik Plovidba Pula), 33. Tina Mihelić (Galeb), a 44. Gea Barbić (Vega Pula). 

Nove ISAF-ove ljestvice izlaze 13. prosinca.