Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dan uoči dvoboja s Englezima Uefa je Hrvatskoj poslala dosad najoštrije upozorenje: u slučaju rasističkih uvreda s tribina, izbacit ćemo vas iz kvalifikacija za Euro 2008.!


"Ne želimo tolerirati rasizam. S tim imamo puno problema u istočnoj Europi i zato apeliramo na Hrvate da ne izazivaju incidente" - decidiran je bio William Gaillard, Uefin čelnik Odjela za komunikacije. 

Vezani članci Kolinda Grabar Kitarović s navijačima u Rijeci (Foto:Nel Pavletic/PIXSELL) Predsjednica spremna za odlučujući okršaj Vatrenih sa Slovacima i pozira s navijačima u Rijeci Slika nije dostupna Španjolce uvrijedile optužbe za rasizam

Razlog engleskoj histeriji je slučaj iz Livorna, kada je 200 hrvatskih navijača tijelima formiralo “svastiku”, što je razjarilo engleske tabloide. 

"Ako hrvatski navijači budu vrijeđali tamnopute engleske nogometaše, izbacit ćemo ih iz kvalifikacija",  prijeti Gaillard. On ne zna da je hrvatski prvak Dinamo pun tamnoputih igrača i da se u Zagrebu već dugo nije čuo - hu hu...

Zoran Cvrk, šef za sigurnost u HNS-u, pokušao je minorizirati problem hrvatskih navijača, kazavši “da su divni i vrlo lojalni, ali povremeno stvaraju probleme”. Ono u Livornu bila je šala, kaže Cvrk. 

Četiri najveće navijačke skupine, BBB-i, Torcida, Armada i Kohorta, sa zabrinutošću su primile najavu iz Uefe da će i najmanji rasistički incident biti kažnjen oduzimanjem bodova hrvatskoj reprezentaciji.

Iako nisu rasisti, tvrde, uvijek postoji opasnost od pojedinačnih incidenata koje je teško zaustaviti. Kako do to toga ipak ne bi došlo, navijači su najavili da će i osobno zaustavljati sve moguće pokušaje provokacija. 

"Što se Torcide tiče, mi nismo rasisti, ne podržavamo to i zaustavit ćemo sve rasističke provokacije ako do njih dođe", naveo je novi tajnik Torcide Stipe Lekić. 

Njegov stav dijeli i glasnogovornik BBB-a Denis Šeler, doduše samo osobno jer je ta grupa proglasila silenzio stampa. "Uime BBB-a nitko ne može garantirati za situaciju na tribinama kada igra reprezentacija, ali naravno da apeliram na navijače da se kane rasizma", izjavio je Šeler.