Na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kako doznaje Dnevnik Nove TV, u četvrtak će se naći HDZ-ov stranački put u Helsinki.

Galerija


Povjeresntvo će u četvrtak odlučiti hoće li pokrenuti postupak ili ne. Cijelu priču komplicira činjenica da Vlada povjerenstvu nikad nije dostavila račune. A vladajući su prvi put za Dnevnik Nove TV, otkrili razlog zašto ih nisu dostavili. 

Vezani članci Mario Banožić - 1 Mario Banožić nakon prozivki izabran za novog predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a: "Stranka mora vratiti snagu na istoku gdje je gubila proteklih godina Premijer Andrej Plenković Plenković o kandidaturi Lovre Kuščevića: "Nije on ni za što još kriv, ima se pravo kandidirati, očito ima podršku"

Zbog odlaska na stranački put u Helsinki, premijer Plenković, potpredsjednik Vlade Božinović te troje bivših ministara Kuščević, Tolušić, Murganić pod povećalom su povjerenstva. Istražuje se jesu li o javnom trošku išli na stranački skup jer za članove Vlade povjerenstvo nije dobilo račune. Vladajući i dalje uvjeravaju put je platio HDZ.

"Čak je HDZ u svom odgovoru evidentirao da su ukupni troškovi i smještaja i dnevnica 85 tisuća kuna. Stoga ne vidimo nikakvu potrebu da sada Vlada posebno dostavlja što ni do sada nije bila praksa povjerenstvu putne naloge predsjednika Vlade kada na tim putnim nalozima trošak nije ni evidentiran kada ih Vlada nije ni podnijela", kaže glasnogovornik Vlade Marko Milić.

"Ministri su imali razlog"

A tko će se voziti u službenom avionu, tvrdi Milić, u ovom slučaju odluku donosi predsjednik Vlade. Ministri su, kaže imali razlog.

"To što su išli i drugi ministri je zato što su imali sastanak s finskim premijerom ili su imali druge bilateralne sastanke, službene obveze. Sve se ovo pretvorilo u bespotrebnu konstrukciju", smatra Milić.

Kako se troši javni novac, stalno treba propitivati, smatra SDP-ovac Domagoj Hajduković koji kaže kako ovo nije prvi put da se HDZ dovodi u sumnju.

"HDZ kada je na vlasti uvijek ima tendenciju netransparentosti i zlouporabu javnog novca.
I ne samo to nego ima i tendenciju pritiska na javne institucije koje bi trebale nazirati njihov rad.
Na koji način se troši jani novac", kaže Hajduković.

Most traži registar troškova dužnosnika

Most bi stao na kraj netransparentnosti - registrom troškova dužnosnika, ali Vlada je taj prijedlog odbila.

"Kao odgovor zašto taj zakon ne žele prihvatiti naveli su da građani mogu doći do informacija temeljem zakona o pravu na pristup informacijama ili na temelju zakona o sprečavanju sukoba interesa. Vidjeli smo baš u ovom slučaju kako to funkcionira. Naime, državnoj instituciji povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa iz vlade mjesecima ne odgovaraju na upite", kaže Mostov saborski zastupnik Nikola Grmoja.

O slučaju Helsinki sutra će se službeno oglasiti i samo Povjerenstvo.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr