U Mečenčanima više je rupa nego stanovnika. 10 mjeseci nakon potresa, za njih je pronađeno rješenje.

Galerija Vrtače - 2 Vrtače - 1 Tomo Medved +0 Nikola Borojević

Napokon stiže rješenje za više od 100 rupa na Banovini. U četvrtak kreće njihova sanacija.

Vezani članci Potres u BiH Potres u BiH, osjetio se i u Hrvatskoj: "Vidio sam vodu u akvariju kako se zatresla" Potpisivanje i uručivanje ugovora o uporabi prostora - 2 Bačić i Božinović stigli u Sisak: Županiji na korištenje dano 15 državnih stanova

"Riječ je o zahtjevnom gradilištu i zahvatu, ali evo postoji projekt izgrađen od Građevinskog fakulteta. Postoji ugovoreni nadzor, izvođač. Mislim da nema zapreka da taj posao uspješno realiziramo", kaže Zoran Đuroković, direktor hrvatskih voda.

Žičano armiranom mrežom obložit će se rupa i fiksirati. Nakon toga, rupa se zatrpava velikim kamenjem, a prema vrhu malim. Na kraju ide završni sloj zemlje. Prvo ide sanacija najveće vrtače duboke 12 metara. Velika je kao 90 drugih zajedno, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

"Dakako da su prioritetne vrtače u blizini kuća i prijete sigurnosti ljudima. Što ćemo prije zime svakako sanirati", rekao je Tomo Medved, načelnik stožera civilne zaštite.

Postali prepoznatljivi po rupama

Stanovnici to jedva čekaju jer su vrtače toliko dugo ovdje da su po njima postali prepoznatljivi.

"Čitao sam na interentu da su Mečenčani i Borovići ko švicarski sir", kazao je Nikola Borojević iz Mečenčana.

Najavljuju i sanaciju vodoopskrbne mreže koja bi trebala biti kvalitetnija i dostupnija, ali i najmoderniji sustav obrane od poplava za ovo područje. Hrvatske vode u sve te projekte ulažu više od 100 milijuna kuna.

"Radi se o montažnom objektu što je također vrlo važno da se ne naruši vizura ovog najljepšeg malog grada u Hrvatskoj", kazao je Ivan Celjak, župan Sisačko-moslavačke županije.

Slika govori sve. Ovaj kraj 'vapi' za promjenama.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju