Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODREĐEN IM ISTRAŽNI ZATVOR

Slučaj koji je potresao Hrvatsku: Roditeljima iz Pule prijeti do 15 godina zatvora - od ljeta su znali da je dječaku loše, ali nisu išli liječniku

Aktualno Galerija Roditelji iz Pule - 2 Roditelji iz Pule - 2 Foto: DNEVNIK.hr Suzana Sokač Suzana Sokač Foto: DNEVNIK.hr Siniša Milevoj Siniša Milevoj Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasna Karačić Galerija 1/4 >>
Mjesec dana pritvora dobili su roditelji preminulog dječaka iz Pule, i to kako ne bi utjecali na svjedoke. On je, prema prvim izvidima, umro od posljedica zanemarivanja, odnosno roditeljske nebrige o njegovu zdravlju.

Roditeljima djeteta, koje je zbog njihova zanemarivanja i nepravovremenog liječenja prije tri dana preminulo u pulskoj Općoj bolnici, određen je jednomjesečni pritvor.

Pročitajte i ovo Nestala Danka Ilić Neizreciva tuga FOTO Dankini roditelji u Boru zapalili svijeću: Otac u suzama poljubio pa ostavio plišanog bijelog medvjedića Nakon nereda na Poljudu privedeni navijači - 3 Nakon derbija Epilog nereda u Splitu: Uhićeno 16 navijača, među njima i maloljetnici

"Ja vam mogu potvrditi da je sutkinja istrage odredila istražni zatvor I to zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. On će trajat dok se ne ispitaju svjedoci", rekao je Siniša Milevoj, odvjetnik majke.

Majka i otac su, priopćilo je državno odvjetništvo, od ljeta ove godine bili svjesni lošeg zdravstvenog stanja djeteta, ali nisu tražili liječničku pomoć.

"Županijsko državno odvjetništvo u Puli donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv okrivljenika zbog postojanja osnovane sumnje da su bi počinili kazneno djelo povrede djetetovih prava kojim je prouzročena smrt jednog djeteta", kazao je Mirko Gruić, zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Puli.

Prvookrivljena, majka, pozvala je hitnu pomoć, ali već je bilo kasno. Samo nekoliko sati nakon poziva, dijete je preminulo.

"Pravo djeteta je uvijek iznad roditelja, roditelj ne smije u niti jednom trenutku ni uz vjeru ni uz svoje druge želje i običaje uskratiti svojoj djeci pravo na zdravstvenu zaštitu", ističe Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Kako nam je potvrđeno iz Centra za socijalnu skrb u Puli, ova obitelj do sada nije bila u njihovom sustavu, a troje malodobne djece im je oduzeto.

"U ovom trenutku možemo dati jedino informaciju da su djeca adekvatno zbrinuta i u nadležnosti Centra za socijalnu skrb Pula", odgovorili su iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Kako neslužbeno doznajemo, dijete je išlo u školu. Tek posljednjih nekoliko dana nije bilo na nastavi.

A problema s ovom obitelji, koja živi kao dio vjerske zajednice u okolici Pule, nije imala ni policija.

"Policija nije imala nikakve informacije da je djetetu narušeno zdravlje, niti bilo kakva druga saznanja o tome da je potrebna policijska intervencija u toj obitelji. Prvu informaciju dobili smo u srijedu poslijepodne kad je dijete preminulo", kazala je Suzana Sokač, glasnogovornica PU istarske.

Sada će nastaviti provoditi izvide. Nalazi obdukcije, koja će utvrditi uzrok smrti, čekaju se, kao i rezultati dodatnih toksikoloških nalaza. Utvrdi li im se krivnja, roditeljima prijeti i do 15 godina zatvora, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene