U centru Zagreba u utorak u 13 sati u Bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici sanirala se šteta od potresa. Ravnateljstvo civilne zaštite miniralo je svod, zbog čega je centrom grada odjeknula glasna detonacija.

Galerija


Ljudi koji su se zatekli u blizini eksplozije kažu kako je bilo jako glasno i puno prašine. Jedna osoba uzviknula je: "To te ja pitam!" Komentirali su i kako su vatrogasci i ekipa Civilne zaštite bili jako dobro organizirani i spremni na sve.

Vezani članci Zagreb mjesec dana nakon potresa Obnova Zagreba: U ponedjeljak javni poziv za popravak dimnjaka, krovišta, dizala... Krešimir Kuk, seizmolog Prošle godine u Hrvatskoj zabilježeno više od 16 tisuća potresa, seizmolog otkrio koje je područje najugroženije

Za detonaciju je iskorišteno 16 kilograma eksploziva i na njoj je radilo 30-ak profesionalaca.

Pod obložili automobilskim gumama

Šef zagrebačkih vatrogasaca koji su dežurali na mjestu detonacije Siniša Jembrih kazao nam je kako su pod crkve obložili automobilskim gumama kako ga ne bi oštetili komadi koji padaju.

Jembrih je novinarima kazao kako ovo nije bio težak zadatak za profesionalne vatrogasce koji su još jučer s inspekcijom obišli crkvu i pokušali predvidjeti najgori mogući scenarij i pripremiti se unaprijed. Kazao je kako je sve dobro prošlo, ali sve će još provjeriti kad se slegne prašina.

Kao rafalna paljba

Božidar Ćurić iz Ravnateljstva civilne zaštite kazao je kako je svod srušen kontroliranom eksplozijom kako bi se mogla završiti obnova crkve nastradale u potresu u ožujku 2020.

"Eksplozija je bila kao rafalna paljba, ništa glasnije", kazao je te je i on dodao kako nije bilo dodatnih vibracija jer su na pod stavili automobilske i kamionske gume na koje je dodana šuta.

Zbog miniranja Palmotićeva ulica kod kućnog broja 31-33 bila je zatvorena za sav promet između 12:50 i 13:15.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju