Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Apsurdni nastavak priče

Komad fasade pao na dječaka: Zgrada nije obnovljena jer Ministarstvo, zaduženo za cijelu obnovu, nije riješilo papire

Aktualno Galerija Fasada ozlijedila dječaka u Zagrebu - 4 Fasada ozlijedila dječaka u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Ozlijeđeni dječak Ozlijeđeni dječak Foto: DNEVNIK.hr Gordana Kolar Marić Gordana Kolar Marić Foto: DNEVNIK.hr Fasada ozlijedila dječaka u Zagrebu - 5 Fasada ozlijedila dječaka u Zagrebu - 5 Foto: DNEVNIK.hr +2 Fasada ozlijedila dječaka u Zagrebu - 3 Galerija 1/7 >>
Šokantna priča iz Dnevnika Nove TV u srijedu o 16-godišnjaku koji je završio na šivanju jer ga je ozlijedio odlomljeni dio fasade u središtu Zagreba - dobiva svoj apsurdni nastavak.

Zgrada je u vlasništvu države, koristi je Grad Zagreb, a vlasnik, odnosno Ministarstvo graditeljstva, prostornog uređenja i državne imovine, nije uspio riješiti papire za obnovu iz europskih fondova.

Pročitajte i ovo Snažan potres prije četiri godine pogodio Zagreb - 1 Spora obnova FOTOGALERIJA Četiri godine od zagrebačkog potresa: Plenković promijenio četiri ministra, a obnova je predmet interesa europskog tužitelja Potres u Zagrebu aktivirali su se Slab potres u Zagrebu, ali građanima je dosta: "Dokle više?!", "Kratka buka iz podzemlja"

Da stvar bude još apsurdnija, upravo je to ministarstvo zaduženo za obnovu od potresa.

Fasada s pročelja zgrade u subotu je umalo ubila 16-godišnjaka. Već oronulo pročelje, potresom je dodatno oštećeno, za prolaznike trajna ugroza.

"Pitanje je što bi bilo da je na njegovom mjestu bilo neko manje dijete ili netko s manje sreće od njega", pita se odvjetnica Gordana Kolar Marić u prilogu reportera Dnevnika Nove TV Ivana Čorkala.

Obitelj ozlijeđenog mladića kreće u pravnu bitku, unaprijed svjesna da se od odštete neće obogatiti. To im, kažu, nije ni namjera.

"Iznosi naknada su poprilično mali i mizerni, određeni su kriterijima Vrhovnog suda i lani su nešto povišeni, ali daleko od adekvatnih odšteta. Tako da možemo reći da si u našoj državi štetnik može priuštiti štetu, a može se i priuštiti i nemar, pogotovo kad imate s druge strane državu ili grad i dok god ne počnu adekvatno odgovarati, nemar će se događati", smatra Kolar Marić.

Kumovali nemar i neznanje

U ovom slučaju kumovali su nemar i neznanje. Ministarstvo je naime, novcem iz europskog fonda solidarnosti odlučilo krenuti u obnovu nakon potresa. Objavilo je natječaj koji je propao, jer nije bio u skladu s javnom nabavom.

Zaduženi za pomoć drugima, ne mogu ni sami sebi pomoći. Ministar Darko Horvat koji se nije dosad proslavio obnovom u četvrtak je bio bez komentara. A njegov šef ponavlja stare fraze o dinamizaciji.

"Vjerujemo da će te izmjene stvoriti pretpostavke za ubrzanje procesa obnove. Imamo dosta već pripremljenih sredstava i za obnovu javnih i privatnih objekata, sada je ključno operativno krenuti u snažnu provedbu procesa obnove", rekao je premijer Andrej Plenković.

Vrijeme je da napokon i započne.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene