U nedjelju su održani parlamentarni izbori na kojima je uvjerljivo pobijedio HDZ, a SDP i Restart koalicija doživjeli su potpuni fijasko. Provjerili smo kako su glasali zatvorenici u Remetincu. Ne može se baš reći da su rezultati u zatvoru preslika rezultata iz Hrvatske.

Galerija +0 Zatvorska soba u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr)

Na razini države HDZ je osvojio 66 mandata, Restart koalicija 41, Domovinski pokret 16, Most 8, Možemo 7, Stranka s imenom i prezimenom-Pametno-Fokus 3 mandata, HNS 1 mandat i Reformisti 1 mandat.

Vezani članci Ana Horvat Vuković s Katedre za ustavno pravo Stručnjakinja o glasanju zaraženih na izborima: "Ovo je najbolje što se moglo napraviti, u suprotnom bi regularnost izbora bila upitna" Đuro Sessa, predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (Foto: Dnevnik.hr) DIP odgovorio na prigovore o pravu glasa zaraženih: ''Točno je da nema propisa, ali to nalaže zdrav razum''

Rezultati izbora pokazali su da je HDZ uvjerljivi pobjednik izbora, a SDP koji je već ostao bez predsjednika fijasko. Miroslav Škoro postao je treća politička opcija, ali neće biti potrebni Andreju Plenkoviću za sastavljanje Vlade.

Kad bismo zatvor u Remetincu promatrali kao jednu izbornu jedinicu, dobili bismo drukčije rezultate. Od ukupno 426 zatvorenika, glasalo je njih 270, a važećih je listića bilo 258. Plenković će Vladu složiti s manjinama koji će mu biti najveći koalicijski partner, a u zatvoru u Remetincu nema pripadnika manjina koji su glasali u XII. izbornoj jedinici. Tu bi se drukčije slagala većina.

Prvi po izboru zatvorenika je također HDZ koji je dobio 79 glasova ili 30,6 posto. Najviše preferencijalnih glasova dobio je Andrej Plenković (gotovo 60 posto u svojoj izbornoj jedinici) Onima koji su se ogriješili o zakon drugi je izbor Domovinski pokret Miroslava Škore sa 69 glasova, odnosno 26,7 posto čemu je vjerojatno pomogao hit ''Sude mi''. Najviše preferencijalnih glasova unutar Domovinskog pokreta dobio je komičar Željko Pervan.

Zatvorska soba u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) Zatvorska soba u Remetincu (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

U Remetincu je SDP tek treća opcija s osvojenih 48 glasova (18,6 posto). Bivši šef stranke Davor Bernardić dobio je tri puta manje preferencijalnih glasova od mentora i privremenog nasljednika u stranci Zlatka Komadine. Jedan preferencijalni glas osvojila je Mirela Holy. S obzirom da je u kampanji najglasnija bila oko lex cannabis ne bi trebalo biti teško zaključiti zbog čega u ćeliji leži taj koji ju je zaokružio.

Na četvrtom je mjestu Milan Bandić za koga se opredijelilo ukupno 13 zatvorenika, njih šest biralo ga je i preferencijalno u njegovoj, II. izbornoj jedinici u kojoj stranka 365 osvaja respektabilnih 20 posto glaova o kojima inače može samo sanjati. Naime, Bandić je na parlamentarnim izborima u zagrebačkim je jedinicama doživio, u najmanju ruku, debakl.

Slijedi stranka s Imenom i Prezimenom Dalije Orešković, a iznenađenje zatvorskih izbora je Živi zid na šestom mjestu. Tek onda je Most, a koalicija Možemo! nije se proslavila u Remetincu gdje je više glasova osvojila Autohtona - Hrvatska stranka prava, ali i Braniteljsko-domoljubna stranka.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju