Obavijesti Video Pretražite Navigacija
borba za sabor

Crobarometar otkriva odnos snaga mjesec dana prije izbora: HDZ ispred RESTART koalicije, Škoro treći

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a
Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Rejtinzi koalicija Rejtinzi koalicija Foto: DNEVNIK.hr Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Foto: DNEVNIK.hr Mišljenje građana o smjeru u kojem ide Hrvatska Mišljenje građana o smjeru u kojem ide Hrvatska Foto: DNEVNIK.hr Mišljenje građana o radu Vlade Mišljenje građana o radu Vlade Foto: DNEVNIK.hr +2 Rejtinzi koalicija Galerija 1/7 >>
Hrvatska u srpnju bira 10. saziv Hrvatskog sabora od neovisnosti. Izborna kampanja je započela, a Dnevnik Nove TV, u svom redovitom Crobarometru koji provodi agencija IPSOS, donosi prvo istraživanje stranaka i koalicija koje izlaze na birališta.

Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) izlazi na birališta s trenutnom potporom od 28 posto. Ono što je HDZ-u važnije jest da SDP-ova koalicija nazvana RESTART nije pretekla vladajuće.

Pročitajte i ovo Crobarometar za veljaču 2024. godine - 3 Donosi Dnevnik Nove TV Novi Crobarometar: HDZ je i dalje na vrhu, ali oporba već neko vrijeme ozbiljno napreduje Dalija Orešković TKO JE DALIJA OREŠKOVIĆ? Karamarka je stajala odlaska s vlasti, a Milanović ju je nazvao samodopadnom narikačom

RESTART koalicija na izbore izlazi s potporom od 24,9 posto potpore birača, a Miroslav Škoro sa svojim Domovinskim pokretom na desnici je okupio Suvereniste i Blok za Hrvatsku te zajedno dobivaju 13,5 posto potpore birača.

HDZ-ovo biračko tijelo je i dalje tradicionalno više zastupljeno među starijim biračima iznad 60 godina, u ruralnijim sredinama. Isto tako, u HDZ-u ne trebaju za sada strahovati. Slavonija je i dalje najjača utvrda i to sa 38 posto birača, dok bi se možda mogli zabrinuti za glasače u Dalmaciji gdje je stranka jaka kao i na razini države. Inače je HDZ u Dalmaciji imao veću potporu, ponekad i 40 posto.

SDP baš kao i HDZ najveću potporu ima među biračima koji su stariji od 60 godina. Zanimljivo, malo veću potporu mogu računati među ženskim biračima. SDP je tradicionalno jak u Zagrebu s 28 posto potpore, kao i na Sjeveru Hrvatske.

Škorina koalicija Domovinskog pokreta, Suverenista i Bloka za Hrvatsku ima, čini se, ravnomjerno raspoređene birače od sjevera do juga, i istoka i zapada, dok najmanju potporu imaju među biračima u Zagrebu – tek devet posto.

Most se bori za prolazak izbornog praga

Most, koji završava još jednu parlamentarnu sezonu osipanjem zastupnika na početku izbora, bori se i za političko preživljavanje. Trenutno su na 4,8 posto potpore građana. No, niti šest posto neće biti garancija da se ulazi u Hrvatski sabor. Očekivano, izborni prag prelaze u Dalmaciji i u Zagrebu.

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Rejtinzi Domovinskog pokreta i Mosta (Foto: DNEVNIK.hr)

Od ostalih koalicija najbolje prolazi još jedna lijeva koalicija Možemo!Zagreb je naš, Nova ljevica i OraH s potporom od 2,6 posto. Odmah iza njih je koalicija Pametno i Fokus s 2,4 posto. Ivan Pernar na izborima može računati s također 2,4 posto.

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Rejtinzi koalicija (Foto: DNEVNIK.hr)

Nedavno formirana Stranka s Imenom i Prezimenom ima potporu od 2,2 posto. Živi zid, nekada treća politička opcija, sada na izbore ide u koaliciji sa Promijenimo Hrvatsku i dobili bi 1,9 posto potpore. IDS ima stabilnu bazu u Istri, a može računati na 1,8 posto.

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Rejtinzi koalicija (Foto: DNEVNIK.hr)

Ostale stranke su ispod jedan posto i zajedno bi dobili 3,8 posto, a protežu se od ljevice do desnice. Tako HDSSB ima 0,8 posto, stranka Milana Bandića,koja je još početkom godine bila oko 3 posto, sada je na 0,7 posto potpore građana.

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Rejtinzi HDSSB-a, stranke Milana Bandića, HNS-a i HSLS-a (Foto: DNEVNIK.hr)

HNS s novim predsjednikom Predragom Štromarom kreće u izbore s potporom od 0,7 posto. HSLS kao najstarija politička stranka bori se također za političko preživljavanje i u izbore ulaze s 0,4 posto potpore.

Većina građana pesimistična i nezadovoljna

Hrvatska se vratila u normalnu i tako je većina građana opet pesimistična. Takvih je 61 posto, dok je optimista 30 posto, a devet posto građana nema stav po tom pitanju. Podsjećamo, prošlog mjeseca vladao je probuđeni optimizam kada je 50 posto građana mislilo da zemlja ide u dobrom smjeru.

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Mišljenje građana o smjeru u kojem ide Hrvatska (Foto: DNEVNIK.hr)

Jednako tako, većina građana ne slaže se s radom Vlade na odlasku. Njezine politike ne podupire 51 posto građana, a odobrava njih 40 posto. Još prošloga mjeseca 60 posto građana odobravalo je rad Vlade.

Rejtinzi HDZ-a i RESTART-a Mišljenje građana o radu Vlade (Foto: DNEVNIK.hr)

Istraživanje je provela agencija IPSOS u sklopu redovitog Crobarometra na 1005 građanina od 18 do 21. svibnja. Istraživanje je zbog mjera zaštite provedeno telefonskim putem. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3 posto, a za rejtinge stranaka +/- 3,6 posto.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene