Ante Franić
Ante Franić Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Kandidat SDP-a za splitskog gradonačelnika Ante Franić u subotu je izjavio kako treba zakonski zabraniti ustaški pozdrav "za dom spremni".


"Želim jasno naglasiti da ustaški pozdrav 'za dom spremni' treba zabraniti," poručio je Franić u priopćenju i dodao da taj pozdrav treba zabraniti u svim kontekstima pa i u ovim kad se taj pozdrav pokušava legalizirati "pod krinkom čuvanja vrijednosti Domovinskog rata".

Vezani članci Boris Miletić Napredak, inovacije, potpuna digitalizacija: Miletić predstavio program 100 posto Istra Davor Filipović Filipović: "Domovinski parking i Škoro stoje iza divljačkih napada na moju obitelj"

"Trebamo jasnu zakonsku zabranu", naglasio je.

Po njegovom tumačenju, HDZ-ova vlast, ovisno o dnevno-političkoj isplativosti i potrebi koketiranja s ekstremnom desnicom, često odgovornost prebacuje na policiju i DORH, umjesto da jasnim zakonskim odredbama zabrani ustaško znakovlje i pozdrav.

Obratio se i premijeru i predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću, a podržao je predsjednika Republike Zorana Milanovića.

"Premijeru Plenkoviću, ne postoji prihvatljiv kontekst za ustaški pozdrav 'za dom spremni'. U potpunosti podržavam predsjednika Milanovića koji odlazi s mjesta gdje se ističe taj pozdrav," naveo je Franić.

Franić je priopćenje i izjavu objavio nakon što je otkazna za danas zakazana SDP-ova konferencija za novinare na platou kod spomenika 9. bojni HOS-a u splitskoj Ulici Ruđera Boškovića.

U pozivu je navedeno da je Franić na toj konferenciji za novinare planirao govoriti "o zabrani ustaškog pozdrava 'za dom spremni'".

Kako su rekli u splitskom SDP-u, ta je konferencija za novinare otkazna "zbog sigurnosnog rizika" s obzirom na to da se mjesto na kojem je bila zakazana nalazi blizu spomenika 9. bojni HOS-a i na datum 10. travnja, na koji je 1941. proglašena tzv. NDH.