Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NIZ ODLUKA

Malenica o lokalnim izborima i reformi pravosuđa: "Cilj nam je smanjiti broj sudskih postupaka"

Danas je doneseno niz odluka vezanih za lokalne izbore, prvenstveno oko njihovog raspisivanja. Odluka bi na snagu trebala stupiti sutra.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica pojasnio je kako je za lokalne izbore prvo rok od 14 dana za prikupljanje potpisa, zatim dva dana za sve kandidature i nakon toga počinje rok za izbornu promidžbu koji završava dan prije samih izbora.

Istaknuo je kako Državno izborno povjerenstvo (DIP) u suradnji s HJZJ priprema upute za provedbu izbora tijekom pandemije, kako bi, kaže, sudionicima bila zajamčena sva prava izbornim zakonodavstvom. ''Izmjenama zakona smanjili smo i broj dužnosnika na lokalnoj razini, kao i broj članova predstavničkih tijela što će u konačnici dovesti do dodatnih ušteda'', kazao je Malenica.

U Sisačko-moslavačkoj županiji, ističe Malenica, broj biračkih mjesta ostat će isti kao i prije četiri godine. ''DIP je nabavio svu potrebnu opremu tako da će se nesmetano provesti izbori'', pojasnio je.

S obzirom na Nacionalni plana oporavka i otpornosti, u reformi pravosuđa predviđeno je niz reformi i investicija. ''Reformski procesi idu u izmjene zakonodavnog okvira, a i u investicije'', rekao je Malenica i dodao da se ide u jačanje instituta mirenja. ''Cilj nam je smanjiti broj sudskih postupaka pogotovo u trgovačkim i upravnim predmetima, kao i skraćivanje trajanja tih postupaka'', izjavio je ministar. Nastavljaju, ističe, ulagati u infrastrukturu i digitalizaciju pravosuđa.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NIJE DUGO ČEKAO Milanović se ispričao studentima pa opleo po Malenici: "Svaka studentica i student stručnih studija mogli bi predavati ministru bolje i kvalitetnije nego on njima"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Oglasilo se i ministarstvo Malenica nakon Mamićeve presice: "Očekujem očitovanje sudaca i reakcije nadležnih tijela"

No nije to jedina financijska os u nacionalnom planu oporavka. ''Imamo i norveški financijski mehanizam, Svjetsku banku, imamo i postojeći i nadolazeći godišnji financijski okvir'', kazao je ministar Malenica.

Digitalnu komunikaciju na eSpis sustavu, kaže Malenica, nastavljaju unaprijeđivati. Istaknuo je da će i ojačati ročište na daljinu. ''Sudovima smo omogućili i da uslijed pandemije provode određene aktivnosti, revidirat ćemo ga i smanjit troškove sudskih postupaka'', istaknuo je ministar pravosuđa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene