Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stikavac s epidemijom

Korona ne posustaje, a pred zemljom epidemiološki iznimno zahtjevan projekt: HZJZ izdao prve preporuke za lokalne izbore

Aktualno Galerija Glasačke kutije Glasačke kutije Foto: DNEVNIK.hr Dezinficiranje ruku, ilustracija Dezinficiranje ruku, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Glasanje Galerija 1/3 >>
Epidemiološki izazovan i zahtjevan projekt su i lokalni izbori koji bi se u Hrvatskoj trebali održati 16. svibnja. Hrvatski zavod za javno zdravstvo poslao je prve preporuke kandidatima, ali i biračima, posebno onima s Banovine.

Tko god pobijedi na izborima, morat će bez plesa. Dan političkog obračuna sve je bliži, a država je u 'stiskavcu' s epidemijom. Zavod je do sada izdao preporuke za izborna povjerenstva i prikupljanje potpisa.

Pročitajte i ovo Plenković na TikToku "Je l' bilo ok?" VIDEO Pokazao par trikova, pokušao biti kul i šaljiv: Plenković postao tiktoker, njegov prvi video morate pogledati Izbori sve bliže, kampanja sve prljavija - 3 DIP OBJAVIO UPUTE Rat plakatima za osvajanje glasača: ''Prljava kampanja je kada se iznose neistine, a u ovom slučaju...''

"Izbori će ove godine izgledati skoro istovjetno kao i prošle godine s obzirom da su sve mjere dezinfekcija, održavanja razmaka, prozračivanje su i dalje na snazi", rekla je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

Ali situacija nije ista kao prije posljednjih izbora. COVID brojke tada su bile znatno manje, a premijer Andrej Plenković je dva mjeseca prije izbora objavio da je COVID pobijeđen.

"Hrvatska je pobijedila COVID-19, ova vlada je pobijedila COVID-19", kazao je Plenković 26. svibnja 2020.

Još se čekaju najvažnije preporuke - one za izborne skupove i izborni dan.

"Epidemiološka situacija jest zahtjevna, ali je treba pomno pratiti. Iz proteklih provedenih parlamentarnih izbora nismo zabilježili niti jedno žarište i niti jedna izvor zaraze", objasnila je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš.

Primanje kandidatura na čak 576 mjesta

Zasigurno će biti puno zahtjevnije od parlamentarnih izbora kada je primjerice primanje kandidatura bilo na jednom mjestu - u Hrvatskom saboru. Sada će za lokalne izbore biti na čak 576 mjesta koliko je općina, gradova i županija. Još jedna bitna razlika je maksimalan broj okupljenih.

"Maksimalno 25 osoba i onda se još vidi postoji li mogućnost razmaka dva metra između pojedinih osoba. Ako je neka manja prostorija, bit će svakako manje od 25 ljudi, a ako je veća prostorija - dva metra razmak bilo sjedenje ili stajanje i opet maksimalno 25 osoba", rekao je Slaven Hojski iz Državnog izbornog povjerenstva.

Razrušena Banovina glasovat će na novim biračkim mjestima. Osigurane su zamjenske prostorije, a glasačke kutije bit će i u 25 šatora.

"10 je izvan funkcije u gradu Sisku, sedam u Petrinji, četiri u općini Donji Kukuruzari i četiri u općini Majur", dodao je Hojski.

Do izbora su točno 34 dana, danas imamo 1617 novozaraženih. 34 dana prije lanjskih parlamentarnih izbora bilo je nula zaraženih.

Političari se već tjednima dodvoravaju biračima iako kampanja službeno nije počela. Iz vodećih stranaka najavljuju da će poštovati mjere. Kompliciraniji izbori, veći broj zaraženih, veći broj stožera ipak ostavljaju pitanje hoće li to biti izvedivo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene