Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kampanja "Borci protiv koronavirusa"

Zvonimir Šostar: "Imali smo gro mladih koji su oboljeli. Stariji će, nažalost, umirati, idemo spašavati te živote"

Zvonimir Šostar
Zvonimir Šostar Foto: DNEVNIK.hr
U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar predstavljena je javnozdravstvena kampanja "Borci protiv koronavirusa".

Kao najučinkovitija metoda u borbi protiv virusa pokazala se prevencija, istaknuli su u Štamparu. U tramvajima, domovima zdravlja, školama i drugim ustanovama bit će postavljeni plakati i digitalni ekrani čiji je cilj educirati i podsjetiti građane na važnost pridržavanja epidemioloških mjera - higijene, dezinfekcije i socijalne distance.

Pročitajte i ovo Zvonimir Šostar Ipak je optimističan I Zvonimira Šostara buni situacija u Zagrebu: "Jako su čudne brojke. Imamo skokove i padove koje ne možemo objasniti" Slika nije dostupna 161 novi slučaj Rekordan broj zaraženih u metropoli, ozbiljan apel Zagrepčanima: "Ukinite neka obiteljska okupljanja"

"Mi smo dosad tijekom ljeta imali gro oboljelih od 20 do 35 godina, sad već imamo oboljele u dobi od 40 do 60 godina i sad će prijeći na starije. Stariji umiru, nažalost, imunosni sustav im je narušen, oni će umirati. Pa hajdemo spasiti te živote, samo s odgovornim ponašanjem. Nije nikakva velika filozofija, ništa posebno ne treba", rekao je Šostar.

Istaknuo je da se građani nedovoljno pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera. Dnevna stopa incidencije u Zagrebu je sada 55,8, čime nisu zadovoljni, a sedmodnevna 28,1.

"Mjere nisu kazna, već su jedini način da pobijedimo ovog nevidljivog i nimalo milosrdnog neprijatelja", poručio je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Silvio Bašić.

Upozorio je da nismo ni blizu kraja epidemije, ali smo zato blizu sezone gripe. "Stoga je od iznimne važnosti da svi aktivno podsjećamo sugrađane na oprez i odgovornost. Maska, higijena i distanca tri su glavna stupa obrane i jedini način da pobijedimo što brže i sa što manje žrtava", poručio je Bašić.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je građane da se pridržavaju mjera. "Prevencija nema alternative. Nema opuštanja, pridržavanje mjera je minimalni uvjet da bismo sačuvali sebe i one oko sebe", poručio je.

Najavio je da će u sklopu kampanje biti tiskano još oko 100.000 letaka za svaki ugostiteljski objekt, objekt i obrtničku radnju u Zagrebu.

Rekao je da su se u gradu odlučili na "koronadodatak", odnosno nagradu za ljude koji su bili na prvoj crti bojišnice u potresu i borbi protiv koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene