Krizni stožer i dalje apelira na redovito pranje ruku. To je, kažu, najbolja samozaštita. U školama je do pojave virusa sapun bio pravi luskuz. Provjerili smo kakvo je stanje u drugim javnim ustanovama.

Galerija


Zahvaljujući koronavirusu - u škole diljem Hrvatske vratio se sapun.

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Vili Beroš, ilustracija Istarski stožer donio novu odluku o načinu održavanja nastave. Načelnik varaždinskog stožera: "Osjećamo posljedice uskrsnih okupljanja, raste pritisak na bolnice" Cijepljenje na Velesajmu Ministarstvo o cijepljenju: "Otklonili smo grešku, platforma radi bez poteškoća." Obiteljski liječnici: "Događa se da termine dobiju i oni koji su već cijepljeni"

"Po izvješćima stožera u mnogima je to napravljeno, ja nisam dobio niti jednu informaciju da toga nema, ali ako dobijemo mi ćemo inzistirati da se to riješi“, kaže Damir Trut, ravnatelj civilne zaštite.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja poručuju kako su njihova terenska istraživanja pokazala kako u hrvatskim školama sve češće nedostaje sapuna i papira. Kažu kako u višegodišnjim prepucavanjima između ministarstva, osnivača i ravnatelja trpe uglavnom djeca.

Potvrđuju to i ove objave nastavnika u jednoj grupi na Facebooku.

"Sreća nas pogodila korona pa je više uradila nego sve reforme skupa. Dobili klinci sapun i papir."

"Škola za život. Izvana sve fino, a iznutra učenici nemaju ni pristojne WC-e, a kamoli ostalo."

"U nekim školama je sapun ili papir, nema 'i'".

Javna je pak tajna da higijenske potrepštine u škole i vrtiće često donose roditelji. Nisu škole i vrtići jedini. Higijena je na niskim razinama i u drugim javnim institucijama. U snimkama koje su nam poslali naši gledatelji iz dvaju bolnica vidi se da sapuna ima, ali papir je luksuz.

Ondje gdje se pak WC naplaćuje, usluga je potpuna. U Dubrovniku je nužda čak 7 kuna u javnom zahodu. U jednom javnom WC-u u Zagrebu muški toalet ne radi pa se gospodu usmjerava u ženski. Nosači za sapun i papir iščupani su. A u jednom ovom parku WC ne radi zbog mogućnosti smrzavanja vode. No za svježe posađeno cvijeće straha od smrzavanja očito nema, a Grad Zagreb je nakon „zlatinih" WC-a, u mjesnom odboru na Savici kupio "zlatnu" četku za 312 kuna. Slična u trgovinama košta 7 kuna.

Litra tekućeg sapuna u maloprodaji stoji 20-tak kuna, dvije role papirnatih ubrusa mogu se naći već od četiri, ali čini se previše za neke ustanove.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr