Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DVOJE ZARAŽENIH

Zašto se broj zaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji razlikuje od podataka sa stranice Vlade?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stožer civilne zaštite Virovitičko-podravske županije objavio je kako nema novozaraženih te istaknuo da se njihovi podaci o broju zaraženih razlikuju od onih sa službene stranice Vlade. No, jučer je donesena odluka da će se zaraženi drugačije evidentirati pa bi stoga izmjene trebale biti vidljive nakon današnje presice nacionalnog stožera.

Na području Virovitičko-podravske županije dvije su osobe zaražene koronavirusom, u protekla 24 sata nema novooboljelih, a statistički podatak sa službene stranice Vlade RH koronavirus.hr da ih je četvero nije točan, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj 275 osoba u bolnici: Stožer objavio najnovije podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama Ilustracija Koronavirus u Hrvatskoj Stožer objavio najnovije podatke o zaraženima, pogledajte stanje po županijama

"Jedan od četiri uzorka koji smo jučer poslali na analizu bio je od osobe koja je bila u izravnom kontaktu s oboljelim, a rezultat je negativan, što je dobra vijest jer znači da se žarište za sada nije proširilo", rekao je u četvrtak ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok, epidemiolog Miroslav Venus.

Dodao je kako se nastavlja s epidemiološkom obradom. "To je dinamičan proces u kojem, prema novim saznanjima iz epidemiološke ankete, kontaktiramo i nove osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima. U tome da što prije i kvalitetnije dođemo do dobrih podataka pomogla nam je policija“, rekao je Venus.

Objasnio je i kako je došlo do disproporcija u službenim rezultatima broja oboljelih koji se vode na državnoj i županijskoj razini, što je izazvalo znatiželju i uznemirenost građana.

"Broj oboljelih u središnjoj bazi podataka vodi se prema prebivalištu, dakle vezano za adresu na osobnoj iskaznici, a ne tamo gdje im zaraza utvrđena. U epidemiološkom smislu to je velika razlika pa smo već predložili da se podaci objavljuju prema mjestu gdje su ljudi zaraženi, a ne prema mjestu boravišta", rekao je Venus.

Dodao je kako se trenutačno te osobe ne nalaze u Virovitičkoj-podravskoj županiji, već u karanteni tamo gdje im je bolest otkrivena.

Međutim, jučer je na Vladinoj stranici koronavirus.hr objavljeno kako se od 1. travnja zaražene osobe prikazuju prema evidenciji mjesta prebivališta, za razliku od dosad, kad se statistika vodila prema lokaciji uzimanja uzorka. "Te će promjene utjecati na broj po županijama radi točnijeg prikaza, ali ne na ukupan broj", navedeno je u obavijesti. Izmjene će biti vidljive nakon današnje presice nacionalnog stožera.

U fazi testiranja je osam uzoraka s područja Virovitičko-podravske županije, a približno 400 osoba je u samoizolaciji.

Novinari nisu mogli dobiti točne podatke i konkretne odgovore na pitanje koliko je Opća bolnica u Virovitici spremna za prihvat najtežih bolesnika, koliko kreveta za zaražene ima i s koliko ima respiratora raspolaže.

"Opća bolnica raspolaže s onoliko kapaciteta koliko to u ovoj situaciji bude potrebno. Spremni smo prihvatiti sve one pacijente kojima će biti dijagnosticiran COVID-19, a raspolažemo s dovoljnim brojem respiratora", odgovorio je ravnatelj Dinko Blažević.

Dodao je i da se bolesnici s težim simptomima zbrinjavaju u regionalnim respiracijskim centrima. U slučaju pacijenata s područja Virovitičko-podravske županije to je KBC Osijek. (Hina)

Sve o razvoju situacije u Hrvatskoj pratite OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene