Koronavirus, Crna Gora
Koronavirus, Crna Gora Foto: Afp

U Crnoj Gori, koja se prva u Europi proglasila korona free zemljom, zaraza opet bukti. U posljednja 24 sata tamo je zaraženo 66 ljudi, a među njima su ministar rada i njegova supruga.


Crnogorski ministar rada i socijalne skrbi Kemal Purišić pozitivan je na koronavirus, objavljeno je u srijedu na Twitteru na profilu vlade u Podgorici, dok je u zemlji u pet općina proglašena epidemija, a razmatra se i održavanje izbora u kolovozu.

Vezani članci Zatvoreni kafići Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Istarski stožer zahtijeva da s početkom veljače sami donose odluke o mjerama

Kako je priopćeno, ministar i njegova supruga su od utorka navečer, kada su saznali rezultate testa, u samoizolaciji.

U nešto više od tri tjedna u Crnoj Gori zarazile su se 583 osobe, od kojih je osam preminulo. To je gotovo dvostruko više zaraženih nego u prvom valu, kada su koronavirusom bile inficirane 324 osobe, a devet osoba je umrlo.

Ministarstvo zdravstva proglasilo je u utorak navečer epidemiju u pet općina na sjeveru zemlje, gdje je sve veći broj oboljelih i ne mogu se pouzdano identificirati izvori infekcije. To ukazuje na lokalnu transmisiju virusa u određenim sredinama, zbog čega je tamo proglašena epidemija, priopćila je vlada.

U tim su općinama na snazi restriktivne mjere koje su bile uvedene u prvom valu epidemije, a podrazumijevaju zatvaranje ugostiteljskih objekata, zabranu okupljanja više od dvije osobe, obvezno nošenje maski na otvorenom i zatvorenom prostoru, zabranu više od dviju osoba u automobilima te zabranu kućnih posjeta.

Ranije je priopćeno da se ne isključuje mogućnost zatvaranja Podgorice, glavnog grada Crne Gore s više od 200 tisuća stanovnika, što je trećina ukupnog stanovništva te zemlje.

Drugi val zaraze počeo je 14. lipnja, kada su potvrđeni prvi slučajevi kod crnogorskih državljana koji su bili na nogometnoj utakmici u Beogradu između Partizana i Crvene zvezde. Nešto kasnije novo žarište javilo su u Rožajama, gradu na granici sa Srbijom, udaljenom 60 kilometara od Novog Pazara.

U utorak je u Crnoj Gori registrirano rekordnih 66 novih slučajeva zaraze u 24 sata. U središnjem dijelu zemlje ugostiteljski objekti i restorani rade navečer do 22 sata, dok u crnogorskom primorju mogu raditi do 24 sata. U cijeloj zemlji zatvoreni su vrtići, uz preporuku da jedan roditelj ostane uz djecu. Nošenje maski obvezno je u zatvorenom prostoru.

U Crnoj Gori trebali bi se 30. kolovoza održati parlamentarni izbori i djelomični lokalni izbori, a na inicijativu nevladinih organizacija crnogorske zdravstvene vlasti danas će razmatrati postoje li uvjeti za održavanje izbora u uvjetima koronakrize.

Crna Gora u prvom valu pandemije koronavirusa dugo je odolijevala zarazi, a nakon prvog vala proglasila se prvom korona free državom u Europi.