Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traje javno savjetovanje

Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život?

Aktualno Galerija Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 1 Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 3 Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 4 Galerija 1/4 >>
Uskoro na snagu stupa novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, a što to sve podrazumijeva i kako će on utjecati na život u zgradama provjerila je Sara Duvnjak.

Uskoro se mijenja Zakon o upravljanju i održavanju zgrada, a Dnevnik Nove TV provjerio je što treba raditi ako hitno morate popraviti cijev ili ako želite ugraditi dizalo u zgradu.

"Ono što želimo posebno definirati to je održavanje zajedničkih dijelova zgrade i tu smo propisali kao što vidite dvije vrste održavanja.

Imamo izvanredno održavanje koje podrazumjeva hitne popravke, nužne popravke i investicijsko održavanje, međutim i hitni popravci podrazumjevaju suglasnost 20 posto svih vlasnika odnosno korisne površine zgrada", rekao je Branko Bačić, ministar graditeljstva te dodao da je Ministarstvo definiralo i nužne popravke za koje je potrebno 33 posto ukupne korisne površine zgrade.

Gost Dnevnika Nove TV Zdravko Vladanović iz Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba prokomentirao je s novinarkom Sarom Duvnjak novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada.

  Pročitajte i ovo Sabor O RASPISIVANJU IZBORA Orešković u Saboru: "Moji roditelji su na prvim izborima, neka im Bog oprosti, glasali za HDZ"

"Nakon gotovo tridesetak godina čekanja, ovih dana se pojavio novi tekst Zakona o upravljanju i održavanju zgrada. Ovaj zakon ima niz novina. Uvodi se suvlasnička zajednica, zajednica suvlasnika, OIB... 

Bitno je i naglasiti da je do sada za donošenje nekih odluka trebala natpolovična pedesetjednopostotna suglasnost suvlasničke zajednice, za neke i stopostotna. Sada dolazi do izmjene i uvode se kategorije hitnih radova i nužnih radova.

Hitni radovi su oni koje nije moguće odgoditi, primjerice kao prošlogodišnje olujno nevrijeme kada je trebalo hitno intervenirati. Potpisi će se u tim situacijama prikupljati retrogradno i provjeravat će se je li interveniranje zaista bilo nužno. Za njih je potrebno 20 posto suglasnosti suvlasnika.

Pročitajte i ovo Ivan Čorkalo i Josip Pavić - 1 potpisan sporazum Kada počinje rušenje i izgradnja novog stadiona i tko će to platiti? Detalje otkriva državni tajnik ministarstva sporta

Postoji i kategorija nužnih radova, koji su nižeg stupnja opasnosti i te situacije traže da se odluka donosi s 33 posto udjela glasova. Na taj način nije potrebno hitno raditi jer curenje, procurivanje, vlaženje u stanu, tada se može i mora pristupiti na pažljiviji način i prikupljati ponude i tehnička rješenja", objasnio je Vladanović.

Dodao je i da se sve informacije o novome Zakonu nalaze na stranicama Ministarstva prostrog uređenja, graditeljstva i državne imovine te da svi u sklopu javnog savjetovanja koje traje do 20. ožujka 2024. mogu dati prijedlog što bi trebalo postati dijelom Zakona.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene