Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O RASPISIVANJU IZBORA

Orešković u Saboru: "Moji roditelji su na prvim izborima, neka im Bog oprosti, glasali za HDZ"

Aktualno Galerija Mirela Ahmetović Mirela Ahmetović Foto: DNEVNIK.HR Sabor Sabor Foto: DNEVNIK.hr Sabor Sabor Foto: Damjan Tadic/Cropix Davor Dretar Drele Davor Dretar Drele Foto: DNEVNIK.HR +2 Marija Selak Raspudić Galerija 1/7 >>
Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti.

 

  • Sabor raspravlja o prijedlogu Kluba SDP-a da se Sabor raspusti

  • Da bi SDP-ov prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasati 76 zastupnika

 

22:20 Dalija Orešković za govornicom je rekla da je dio njene obitelji glasao za HDZ.

"Moji roditelji su na prvim izborima, neka im Bog oprosti, glasali za HDZ. Ali brzo su shvatili da je naše domoljublje drugačije. Dio obitelji je i dalje glasao za HDZ, prvenstveno emocijama. No, i oni su od HDZ-a odustali. Najduže su za HDZ glasali oni koji su za HDZ egzistencijalno vezani", rekla je.

21:28 Katarina Peović oštro je komentirala hrvatsku ekonomiju.

"Udaljila bih se od domoljublja i čiji je veći i prešla na političku ekonomiju. Statistiku. Iznijet ću nekoliko podataka gdje se mi nalazimo. Niska produktivnost izraz su nepovoljnije strukture koju vodimo već 30 godina. To je rezultat uništavanja industrijske baze, brodogradnje... Uništavala se brodogradnja 30 godina i u trenu kad se Plenković hvali brodogradnjom, gasi se Mali Uljanik. Radnici mole Ministarstvo financija i gospodarstva da ih prime na sastanak.

Hrvatska ekonomija nema potencijala za rast produktivnost niti za razvoj tehnologija. Brodarski institut je zatvoren, tamo se trebao famozni IT sektor razviti. No, znanost i tehnologija nam očito nisu prioriteti.

Izvozimo visdokoobrazovnu radnu snagu jer nam ne trebaju. Zašto se pojavljuju strani radnici? Jer poslodavci trebaju roblje, traže radnika koji ne pita za radno vrijeme, prekovremene, noćni rad... Ciljano ste prodali i uništili Inu.

Smiješno je uspoređivati se s vladom SDP-a, to je bio drugi period. Najgori smo kad se plaće usporede s usporedivim zemljama. Javite se kad budemo kao Slovenija", kazala je.

20:30 Miro Bulj je govorio o migrantima i uvođenju eura: "Što ste napravili s migrantskom krizom? Hrvate iseljavate. Je li se za to ginulo u ratu? Hrvate iseljavate, ilegalne migrante puštate... Prije pet, šest godina sam govorio o obaveznom vojnom roku, govorili ste da sam radikal. Sad dođe Anušić i sad je stvar sigurnosti. Demokracija je izbor, a ne šljam. Kolega je spominjao hobotnicu. Nema se što dodati. Zbog čega je problem znati datum izbora? A vi ste u kampanji... Za vratiti obavezni vojni rok, koliko ste kadra uništili, to je katastrofa.

Za obavezni rok treba kadar, lokacije, vremena, ljudskog potencijala... Prvi sam bio za to, ali sam tad bio populist, a sad su došli izbori i sjetili se ugroze u svijetu.

Uvođenje eura je nacionalna izdaja. Ono što je bilo dvije kune postalo je dva eura. Poljska je rekla da nikad neće uvesti euro kad su vidjeli što se tu događa. Povećajte plaće, mirovine pred izbore, a nominalna vrijednost je 50 puta manja."

20:00 Nakon više od 40 replika, koje su potrajale gotovo dva i pol sata, svoje mišljenje o raspuštanju Sabora još će iznijeti desetak klubova zastupnika i 50-ak zastupnika pojedinačno.

Da bi prijedlog SDP-a, koji podržava većina oporbe, prošao, i Sabor se raspustio, treba dobiti 76 glasova, što je teško ostvarivo, jer pretpostavlja da će se oporbi prikloniti i dio vladajućih zastupnika.

19:30 Grbina su kritizirali i jer je glasovao protiv Zakona o hrvatskom jeziku i zakon nazvao kretenskim.

Time ste "opalili pljusku" i hrvatskim proljećarima, pa i živućem među nama, Goranu Dodigu, rekla mu je Vesna Bedeković (HDZ), poručivši mu "sram vas bilo, jeste veliki po gabaritima, ali ste sitni i mali političar, po danu pjevate Od Vardara pa do Triglava, navečer Čavoglave“.

Bojan Glavašević (NZ) uzvratio joj je da je taj zakon donesen samo da bi se zapošljavalo lektore i "mlatilo po glavi nacionalističkim floskulama". "Osobito je perfidna činjenica da pola zastupnika ne zna prepoznati hrvatski jezik, za Belostenca misle da je bio major JNA“, ustvrdio je.

Da je taj zakon "kretenski", da kriminalizira narječja, ustrajava Katarina Peović (RF), a tu ocjenu ponavlja i Grbin.

Hrvoje Zekanović (HDS) nije od Grbina dobio odgovor kakav je njegov stav o činjenici da je Sandra Benčić glasovala protiv tog zakona, a podržala deklaraciju o zajedničkom, tj. jugoslavenskom jeziku.

19:00 HDZ i oporba sporili su se i oko subotnjeg prosvjeda lijevih stranaka, broja okupljenih i broja hrvatskih zastava na njemu, kojih je, kažu iz HDZ-a, bilo malo.

Prosvjed je okarakteriziran kao skup radikalne ljevice, kad je radikalna uspjela skupiti ovoliko, zamislite koliko bi skupila ova normalna, kazao je Arsen Bauk (SDP).

Anka Mrak Taritaš (Glas) odbacuje HDZ-ove tvrdnje da su hrvatske zastave bile rijetkost. Vidjela sam ih dosta, ne jednu, dvije, kazala je.

18:25 "Da vlada iz proračuna odvoji jedan posto, svi vrtići u Hrvatskoj mogli bi biti besplatni. Vlada to ne želi napraviti, a SDP-ova će već u proračunu za 2025. to napraviti. Vrtić će biti svugdje besplatan jer nećemo raditi razliku prema sredini kao vi. Može vas biti sram kad su kolege lagali o Branku Grčiću koji je svima pomogao", kaže Grbin.

18:00 "Zaustavit ću se na jednoj nebulozi, da smo mi rusofili. Ne sjećam se da je SDP-ova kandidatkinja poklanjala majicu hrvatske reprezentacije Putinu, ne sjećam se da je SDP predao Agrokor Rusima, da je SDP posuđivao novac od Rusa, da je SDP-ovac recitirao Lavrovu rusku poeziju...", kazala je Mirela Ahmetović, a Grbin se nadovezao: "Biti rusofil znači cijeniti i voljeti rusku kulturu. Jedan od omiljenih pisaca mi je Ljermontov, Jesenjina volim pročitati. Ali ova Plenkovićeva reakcija gdje ne razumije razliku između cijeniti narod, a misliti sve najgore o onom tko ga vodi, pokazuje da HDZ takvu jednakost stavlja između Rusije i Putina, ali i Hrvatske i HDZ-a.

17:34 Marko Pavić 10. je zastupnik koji je izgubio pravo sudjelovanja u raspravi.

"Građani vam ne vjeruju, sve ankete to pokazuju. Sjetite kako su građani rasli pod vama, 12 eura je rasla mirovina u vašem mandatu. Bili su generalni štrajkovi, poduzetnici se sjećaju... Prosječna plaća je 18 puta više rasla u našem mandatu nego u vašem. Kamo žurite na izbore kad vas ni drugovi ne žele, a ni birači", pitao je Marko Pavić.

"Pa što se onda bojite? Kao što iz vaših govora izlaze nebuloze, tako se iz vaših parfema dovde širi miris korupcije. Pa kud baš vi? Ne dijeli se u EU-u po babi i stričevima kao kod vas. Zar mislite da smo svi glupi", pitao je Grbin Pavića.

"Ova vlada se izborila za 25 milijardi, nema tu formule", rekao je Pavić i zaradio treću opomenu.

17:26 Treću opomenu dobio je i Branko Grčić te izgubio pravo sudjelovanja u raspravi.

17:00 Mato Franković je pobrojao razna uhićenja SDP-ovih članova i rekao: "Lako se blatom nabacivati na druge."

"Frankoviću, sjedili ste na ušima. Za obje sam situacije rekao da su neprimjerene. Mi na kršenje zakona reagiramo", odgovorio mu je Grbin.

16:55 SDP-ov Peđa Grbin odgovorio je na replike.

Đakiću je rekao da mu treba lekcija iz hrvatskog jezika. "Član ste kriminalne organizacije, i to je sve što mogu o vama reći, a sve ostalo - institucija je rekla svoje. Tu odluku koju pobijate da mi je nešto isplaćeno, donijela je kolegica ispred vas, a Povjerenstvo je reklo da je u redu."

Karolina Vidović Krišto je Grbinu rekla: "Rugala se sova sjenici - SDP optužuje HDZ za korupciju. U Hrvatskoj je na djelu sustavna korupcija. Zar vam nije neugodno nuditi se kao rješenje?"

"Vaša stranka se zove Odlučnost i pravednost. Odlučnosti vam ne nedostaje, a na pravednosti biste mogli poraditi kao i na informiranosti", odgovorio joj je Grbin.

16:44 "Ne bojimo se izbora jer ćemo pobijediti. Građani se trebaju bojati vas jer ste ikonografijom pokazali gdje biste ponovno odveli Hrvatsku", rekla je Nada Murganić.

16:40 "Što ste vi napravili za Hrvatsku i bolji život građana", pitala je Majda Burić Grbina i dodala: "1990. vaša je partija razoružala hrvatski narod, a godinu dana nakon niste glasali za hrvatsku samostalnost. To su izdaje vaše partije."

16:39 Mladen Karlić kazao je: "Ne mogu vjerovati da Grbin zaziva izbore nakon što je imao izbore u rodnoj Puli i osvojio samo 20 glasova. Nije mogao sastaviti listu pa je tatu stavio na listu."

16:34 Završilo je izlaganje Peđe Grbina, uslijedili su odgovori zastupnika.

16:27 "Sabor je mjesto gdje sjede zastupnici koje je izabrao narod i koji mora biti u stanju obavljati posao. Iz Sabora proizlazi Vlada koja treba upravljati zemljom. Hrvatski sabor je postao nefunkcionionalan, a Vlada zbog korupcije više nije u stanju donositi normalne odluke. I zato je dosta, vrijeme je za izbore. Samo u zadnjih godinu i pol imali smo aferu Ina, afera Plin za cent... Lex AP s kojim pokušavate ušutkati one koje ne možete kupiti. Došli smo do Turudića, imenovanja čovjeka za kojeg smo svi mislili da je mutan, a onda smo saznali koliko je mračan. Lipi ste mi, ali ono što smo saznali u aferi Turudić kod mene je izazvalo strah. Da takva osoba može obavljati visoku pravosudnu dužnost. Ta nepodnošljiva lakoća laganja...", rekao je Grbin.

16:17 Nastavljena je rasprava obraćanjem Peđe Grbina koji nabraja afere Vlade u zadnjih godinu i pol dana.

16:03 Počela je pauza u trajanju od 15 minuta.

15:49 Nastala je svađa između Suverenista i Domovinskog pokreta. Zastupnik Sačić galami pa je dobio opomenu.

Stipo Mlinarić tražio je stanku i rekao da ga je sram slušati sve što se govori u Saboru. "Nijedna diploma ni tutila nije vrijedna nijednog čovjeka koji je poginuo za državu. Ovo su dva krila iste partije, mi smo treća opcija. Mi iz DP-a nećemo ovo gledati, izlazimo iz Sabora, nećemo sudjelovati, ali ćemo glasati u petak za raspuštanje Sabora."

Nada Murganić mu je poručila da su onda očito sa Zoranom Milanovićem koji je iznad svih njih. "Milanovuću držite ljestve, a on vas drži u šaci", rekla je.

Mlinarić je rekao Pavličeku da ne bi vidio Sabora da nije bio na listi Domovinskog pokreta. "Vi ste novi Hrvoje Zekanović", rekao je.

Da nije bilo Suverenista, nikad Domovinski pokret ne bi nastao", vikao je Željko Sačić.

"Kad ti netko kaže da je žeton, a izdao je brata Škoru na prvom zavoju", poručio je Pavliček Mlinariću. Pavliček je time dobio treću opomenu i ne može više sudjelovati u raspravi.

15:46 Domovinski pokret poručio je da neće sudjelovati u ovome i da će napustiti Sabornicu. Poručuju kako će u petak glasati za raspuštanje Sabora.

Mlinarić je kazao da DP nije ni s Možemo ni s HDZ-om.

15:39 "Vikanjem i galamom krijete ono što jeste - ništa", kazao je zastupnik Brkan.

U sabornici se citiraju Krleža i Nazor.

15:36 Benčić se javila i nabrojala što imaju protiv nje: "Imate to da sam prodavala petarde, otvorila firmu i nakon 10 godina rada vratila s diplomirati i motam duhan", kazala je Benčić i dodala da oni iza sebe imaju krađe i afere.

15:31 Zastupnici desnice okomili su se na Sandru Benčić iz Možemo.

"Kolegica vrijeđa zdravu pamet", rekla je Vesna Bedeković. "Koliko ste vi godina studirali? Koliko ste godina ponavljali?"

Danica Baričević je također prozvala Benčić: "Dosta nam je vašeg vikanja i urlikanja bez sadržaja. Vi ste se posebno istaknuli urlikanjem da bi čovjek pomislio 'na čemu je ova'. Onda nakon prosvjeda vidimo snimke da nešto motate, objasnite o čemu se radi."

Majda Burić je dodala: "Vi biste se trebali smiriti, čini se kao da će vas šlagirati. Od lijepe metropole napravili ste svinjac. Vi ste wannabe premijerka koja frka nepoznate supstance ispred Crkve sv. Marka."

Goran Ivanović je rekao: "Meni nije bitno što je frkala Benčić. Sad možda znamo gdje je Peđa Grbin potrošio one pare, dao je Benčić za motanje."

15:29 Sandra Benčić je zatražila stanku da ponove ono što im je 10.000 ljudi poručilo na Markovom trgu ove subote. "Krali ste sve, a sad kradete i slike i profile na internetu. Dosta nam je laži i ponižavanja."

 

15:24 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zastupnicima dijeli opomene zbog repliciranja. 

15:20 Od 15 sati zastupnici raspravljaju o raspuštanju Sabora koji je predložio Klub SDP-a.

10:20 "Ako netko treba strepjeti, onda ste to vi i Grbin. Čak vam se i Nik Titanik ruga zbog stranke. Nemate odgovor na ono što radi Vlada, a to su rezultati", poručio je HDZ-ov Josip Borić SDP-ovoj Mireli Ahmetović. Najavio je da će u današnjoj raspravi u HDZ-u skinuti rukavice. 

10:16 Natalija Martinčević iz Narodne stranke - reformisti govorila je o teškom položaju hrvatskih poljoprivrednika. "Suštinski je problem posljedica nesposobnosti vladajućih. Nije se postavila niti jedna strateška odluka, ništa se nije napravilo za okrupljivanje parcela, pa smo u startu nekonkurentni", izjavila je. 

10:10 Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata rekao je da je korupcija postala zaštitni znak Vlade.  

10:07 Marijana Puljak iz Centra poručila je: "Ne dopustite da njihovi dečki ponovo preuzmu vlast. 2024. godina je godina kada moramo odlučiti hoćemo li izabrati novi put ili dopustiti da se korupcija nastavi. Danas više nego ikada pozivam vas da budete dio te promjene." 

9:57 Predsjednik Sabora Gordan Jandroković: "Pripremite se! Danas će biti najslobodnija rasprava."

Uz upozorenje, Jandroković je zastupnicima podijelio nekoliko opomena

9:52 "Prešli ste crtu s Turudićem. No vi nemate časti da raspustite Sabor. Vi ste odlučili odgovarati samo Plenkoviću", kaže Mirela Ahmetović iz SDP-a. "Izbora se bojite kao vrag tamjana, vaši geni kameni nisu odlika poštenja. Vama je krađa zemlje odlika Hrvata. Zastavom prekrivate ono što ste ukrali. Pljačka vam je ipak od naroda draža. Na subotnjem prosvjedu okupili su se različiti ljudi, ali ujedinjeni da zemlja bude oslobođena. Radikalno kradete i lažete i pripremate koaliciju s radikalnom desnicom. Bit će te poraženi. Strepite, lopovi, strepite", zaključila je. 

9:46 Marija Selak Raspudić govorila je o slučaju Turudić. "HDZ je domoljublje vezao uz korupciju, rekla je. "S jedne strane imamo pseudokorupcijsko domoljublje, a s druge strane imamo one koji kažu da ako si desničar ne možeš biti pošten." Ljevicu je nazvala antinacionalnom. 

9:41 Davor Dretar, zastupnik Domovinskog pokreta, govori o praznoj Baranji i nezaposlenima na tom području. "Poljoprivredne površine pokupovale su velike kompanije i običan čovjek nema izbora, ili će preživljavati radom na crno i raditi nešto na sitno. Nešto ovdje ne valja." Je li populistički reći da ovdje nešto ne valja?" dodao je. "Ovom se državom više ne smije vladati kako se vladalo dosad", zaključio je. 

9:36 Sabor je slobodnim govorima počeo raspravu. 

9:05 Prijedlog SDP-a o raspuštanju Sabora u proceduri je od prosinca prošle godine kada ga je Klub uputio potaknut aferom Mreža, a zahvaljujući prikupljenim potpisima, njih više od 30, oporba je uspjela pogurati raspravu o raspuštanju za ovaj tjedan. Lijevim strankama u potpisima su se pridružili Most i Hrvatski suverenisti, ali ne i Domovinski pokret.

9:00 Peđa Grbin u utorak je ustrajao da su se unatrag godinu dana skupili brojni razlozi da se sadašnji Sabor raspusti i raspišu izbori za novi, od afere Ina, preko lex AP do imenovanja Ivana Turudića glavnim državnim odvjetnikom.

Sve to pokazuje da imamo korumpiranu vlast koja se ne može baviti ničim smislenim osim aferama, kaže Grbin pa poručuje da je aktualna Vlada gotova, a da Sabor treba raspustiti i raspisati izbore na kojima će građani odlučiti o smjeru kojim Hrvatska treba krenuti.

8:40 Da bi SDP-ov prijedlog prošao i Sabor se raspustio, za njega mora glasati 76 zastupnika.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene