Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaokret

Ugostitelji zadovoljni što mogu raditi i unutra: "Uz dezinfekciju i higijenu mi možemo odmah startati"

Otvaranje terasa
Otvaranje terasa DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Marin Medak Marin Medak Foto: DNEVNIK.hr Otvaranje terasa Otvaranje terasa Foto: DNEVNIK.hr Uputa stožera Uputa stožera Foto: DNEVNIK.hr Joso Smolić Joso Smolić Foto: DNEVNIK.hr +0 Mjerenje epidemiološkog razmaka Galerija 1/5 >>
Zaokret u mjerama za ugostitelje. Ipak će se dopustiti primanje gostiju u zatvoren prostor, radit će do 23 sata, stolovi moraju biti udaljeni metar i pol, a pleksiglas nije potreban. Brojni objekti koji nemaju terasu, s veseljem su dočekali ovu vijest, a stožer uvjerava - nije to popuštanje pod pritiskom ugostitelja.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "USTAVNO PRAVO NA RAD" Ugostitelji pisali Vladi: Žele vouchere, jednokratnu pomoć, početak rada 1. veljače... Slika nije dostupna Predstavili dva modela pomoći Ugostitelji nakon objave novih mjera: ''Ja nemam za božićnice svojim radnicima. I to mi je najtužnija činjenica danas''

Bruse i pripremaju terase punom parom... Ali od danas ugostitelji mogu početi i pripremati zatvoreni prostor. Stožer je popustio - gosti će moći ući i unutra.

"Definitivno da je super stvar što će i oni koji nemaju terasu moći otvoriti unutra i na taj način pokušati sačuvati radna mjesta i krenuti u nove pobjede", kaže nam Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Ovo su neke od novih uputa: Radno vrijeme može biti od 6 sati do 23 sata. Stolovi moraju biti udaljeni metar i pol. Za stolovima mogu biti organizirane skupine, ali moraju biti udaljeni od druge skupine metar i pol. Zaštitna pregrada se može, ali i ne mora postaviti.Prostor redovito prozračivati, a nakon gostiju sve površine dezinficirati. Jelovnike, i to plastificirane, treba istaknuti na vidljivom mjestu, a klasične jelovnike je najbolje ukloniti.

Iako su zadovoljni, ugostitelji bi mogli trebati dodatna pojašnjena. Primjerice što znači metar i pol između stolova i metar i pol između skupina.

"Realno bi trebali imati metar i pol od gosta, a to ne može nitko mjeriti, ne možemo doći pored glave s metrom i mjeriti do druge glave, to je praktički nemoguće", upozorava Medak.

U svakom slučaju, ove mjere daleko su od onog što se očekivalo. No iz stožera kažu - nije to popuštanje ugostiteljima.

"Rekao bih da se ne radi ni o kakvom popuštanju nego se naprosto radi o tome da imamo povoljnu epidemiološku situaciju", objasnio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Prijedlozi su ovo Ceha ugostitelja, pa slave uspjeh. Kažu - dovoljno je vremena da pripreme i oni koji po novom imaju uvjete za otvaranje.

"Nema nikakvih tehničkih ulaganja. Znači, naši lokali onakvi kakvi su 19. ostavljeni. Uz dezinfekciju i higijenu mi možemo odmah startati, samo prilagoditi stolove", zadovoljan je Joso Smolić, predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika u HOK-u.

Oni koji imaju terase, moći će ih proširiti na trgove i u Zagrebu. Naravno, da se na ugrožava prolaz službama.

"Našim ugostiteljima će to značiti. Nećemo im dodatno naplaćivati te kvadrate u odnosu na one ugovore koje imaju s gradom", obećao je gradonačelnik Milan Bandić.

No i uz blaže mjere, promet koji su imali prije krize teško će se moći ostvariti.

"Turizam nam je definitivno preko 50 posto ukupnih prometa. Ako nema turista, nema granica, bit će puno zatvaranja objekata. Mislim da će svi minimalno 20 posto pada imati, a neki i 80 posto", kaže Marin Medak.

U ponedjeljak kreću s radom, a kako bi bili što sigurniji, zaposlenici bi trebali mjeriti temperaturu, a preporuka je i nositi masku u zatvorenom.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene