Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DOSAD NIJE ZABILJEŽENO

U Zagrebu prvi slučaj zaraze koronom u školi? "Možda su se oba djeteta zarazila izvan škole, ali vjerojatnije je da je došlo do prijenosa"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U jednoj zagrebačkoj osnovnoj školi zaraženo je dvoje učenika, a epidemiolozi pokušavaju saznati tko se prvi zarazio te je li do zaraze došlo u školi.

Dvoje osnovnoškolaca iz istog razreda jedne zagrebačke škole pozitivno je na COVID-19, a epidemiolozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pokušavaju saznati tko se prvi zarazio, navodi Jutarnji list.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba - 3 Nova tehnologija Na ulicama uskoro novi niskopodni tramvaji: "Jedan košta kao manji dječji vrtić" Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana

"Ovo je zapravo indicija prvog prijenosa. Još uvijek se to ne može potvrditi jer su se možda oba djeteta zarazila izvan škole. Ipak, vjerojatnije je da je došlo do prijenosa", kaže prim. Marija Posavec, specijalistica školske medicine sa "Štampara".

Pojašnjava da je to za sada izolirani slučaj te da su sva do sada oboljela školska djeca zaražena izvan škole, a svi njihovi kontakti, djeca iz razreda koja su u samoizolaciji, ne obolijevaju.

"To je pozitivno i možda se u narednom periodu promijene neka saznanja koja bi utjecala na samoizolaciju djece. No imamo iza sebe tek četiri tjedna iskustva, i u drugim zemljama škola je tek nedavno počela, tako da se moramo malo strpjeti", kaže Posavec.

Naglašava da djeca ne idu automatizmom u samoizolaciju te da, kada bi postojali epidemiološki uvjeti, ne bi odlazio cijeli razred u samoizolaciju.

"Znam za samo jednu školu u Zagrebu koja ima sve uvjete. Od pleksiglasa za profesora do razmaka među učenicima većeg od dva metra. Nažalost, to nije realno u ostalim školama", govori Posavec i dodaje da većina roditelja nema ništa protiv maski i mjera.

Primjerice, od početka godine samo je 50 roditelja u Zagrebu zatražilo da djeca ne nose maske zbog nekih realnih razloga, a jednako toliko ih je zatražilo online nastavu jer su djeca vulnerabilne skupine, donosi Jutarnji list.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene