Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca
Cjepivo protiv koronavirusa kompanije AstraZeneca Foto: DPA/PIXSELL

Zbog snažnih reakcija učitelja na cjepivo protiv koronavirusa otkazana je nastava u jednoj slovenskoj školi.


Nastava u Osnovnoj školu Mihe Pintarja Toleda u Velenju otkazana je nakon što je 26 učitelja dobilo snažne nuspojave na cjepivo AstraZenece.

Vezani članci Marija Bubaš Capakova pomoćnica zadarskoj konobarici: "Može netko odbiti nositi masku, ali onda bi trebao raditi negdje drugdje" Ministar Beroš Beroš o incidentu u kafiću: "Ispričavam se ako je imala zdravstvene tegobe. Ali ni kolegica nije imala masku..."

''U četvrtak navečer teže nuspojave pojavile su se kod 26 učitelja kao reakcija na cjepivo. Imaju temperaturu od 39 Celzijevih stupnjeva, mučninu i vrtoglavicu, pa smo bili prisiljeni prilagoditi pedagoški proces. Jedan od 26 učitelja već se osjeća bolje i do ponedjeljka bi se situacija trebala normalizirati", rekao je ravnatelj škole Sebastjan Kukovec za TV Slovenija.

Milan Krek, ravnatelj nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ), rekao je da je riječ o uobičajenim nuspojavama. ''To su komplikacije koje bi trebale nestati za nekoliko dana. Svi problemi koji nastaju registriraju se u našem Centru i svaki dan ih proučavamo. Promotrit ćemo i ove te odlučiti kako postupiti'', kaže.

Isprika roditeljima

Ravnatelj škole objavio je priopćenje u kojem se roditeljima ispričao zbog izvanredne situacije. U slučaju da nema tko čuvati djecu, organizirat će se boravak u školi za djecu od 1. do 3. razreda u školi, od 6 do 13 sati.

''Dragi roditelji, još jednom mi dopustite da se iskreno ispričam zbog situacije i zahvalim na razumijevanju. Ljubazno vas molim da pomognete obavijestiti roditelje djece na odjelima na kojima su vaša djeca jer se bojim da neki roditelji ovu obavijest neće vidjeti tako kasno.

Unaprijed zahvaljujem na vašoj predanosti i pomoći u suočavanju s ovom hitnom situacijom i želim vam lijep ostatak večeri i lijep produženi vikend našim učenicima”, objavio je ravnatelj u četvrtak navečer.