Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zaraza izvan nadzora

U Mostaru broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika tri puta veći nego u Hrvatskoj

Doktorica za računalom, ilustracija
Doktorica za računalom, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr
Broj novozaraženih koronavirusom u gradu Mostaru na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna gotovo je triput veći nego broj oboljelih u Hrvatskoj ili čak gotovo 13 puta veći nego u Njemačkoj, što prijeti potpunim urušavanjem zdravstvenog sustava.

Kako je u srijedu izvijestio Dom zdravlja u Mostaru, incidencija u ovome gradu, odnosno broj novooboljelih u 14 dana te pozitivnih PCR testova, pokazuje da je bilo 554,99 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Situacija daleko od dobre Županija u BiH osma u Europi prema sedmodnevnoj incidenciji zaraženih koronavirusom Slika nije dostupna PUNE BOLNICE Novi crni rekord unatoč strogim mjerama: Susjedi bilježe najveći broj zaraženih od izbijanja epidemije

Istodobno je u cijeloj Hrvatskoj u promatranome razdoblju broj novooboljelih bio 193,8, što je gotovo tri puta manje u odnosu na Mostar. Njemačka je u tome razdoblju imala 40 zaraženih na 100.000 stanovnika, što je skoro 14 puta manje u odnosu na grad Mostar.

"Iz navedenih podataka evidentno je da je transmisija u zajednici izvan nadzora te ako se nastavi ovakav trend, prijeti ozbiljna opasnost od urušavanja zdravstvenog sustava", upozoravaju iz Doma zdravlja Mostar.

Pri tome su naveli kako je u posljednja dva tjedna čak 30 djece školske dobi bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2.

U posljednja 24 sata testiranjem u Hercegovačko-neretvanskoj županiji utvrđeno je 185 novozaraženih, preminule su dvije osobe koje su bile u COVID bolnici. U istome razdoblju hospitalizirano je 13, a otpuštena su dva pacijenta.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene