Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp

U zadnja 24 sata u BiH testiran je 561 uzorak, od kojih je 90 pozitivno. Velik je to pad broja pozitivnih u odnosu na kraj prošlog tjedna kad je dnevni broj novozaraženih bio troznamenkast.


U Bosni i Hercegovini u ponedjeljak je potvrđeno 90 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je za dvije trećine manje nego potkraj prošlog tjedna, kada je u toj zemlji zabilježen rekordan troznamenkasti dnevni rast broja novozaraženih.

Vezani članci Koronavirus, ilustracija Stiglo upozorenje: "U brojnim zemljama situacija će postati još gora, prije nego što postane bolja". Na proljeće u Europi još jedno cjepivo? Koronavirus, ilustracija Objavljeni novi podaci Stožera: U Splitsko-dalmatinskoj županiji ponovno velika brojka zaraženih

Iz entitetskih zavoda za javno zdravstvo priopćeno je kako je u protekla 24 sata testiran 561 uzorak, pri čemu je u Federaciji BiH zaraza potvrđena kod 71 osobe, a u Republici Srpskoj kod 19 osoba.

Prijavljena su i četiri nova smrtna slučaja, jer su od nedjelje preminuli jedna starija žena i trojica muškaraca iz šire okolice Tuzle te iz Bijeljine.

Potkraj prošlog tjedna odnosno u petak i subotu u BiH je dnevno bilo više od 300 novih slučajeva zaraze da bi od nedjelje ta brojka bila prepolovljena.

Uz nove slučajeve zaraze, potvrđene u ponedjeljak, ukupan broj zaraženih u BiH od pojave koronavirusa sada je blizu sedam tisuća, a umrlih je više od 220.

Predstavnici vlasti u BiH neprekidno apeliraju na stanovništvo da se pridržava propisanih mjera higijensko-epidemiološke zaštite uz upozorenja kako je zdravstveni sustav u zemlji pod ozbiljnim pritiskom jer se u proteklim tjednima povećao broj oboljelih kojima je trebao bolnički tretman.

Samo u bolnici u Sarajevu, koja je predviđena isključivo za smještaj pacijenata oboljelih od bolesti COVID-19 i čiji je kapacitet 100 ležajeva, trenutačno su na liječenju 53 osobe, što je najveća brojka od proglašenja epidemije u ožujku.