S ciljem suzbijanja širenja koronavirusa, sve više lokalnih stožera traži oštrije mjere. Među njima je i splitski stožer civilne zaštite.

Galerija


Članovi splitskog Stožera civilne zaštite izvijestili su o dosad poduzetim aktivnostima i donijeli zaključke koje će uputiti Županijskom i Nacionalnom stožeru kao preporuke.

Vezani članci Splitski dom Pametno optužuje da se prikrivaju informacije o zarazi u splitskom domu: ''Vlada pokazuje da su joj stranački interesi važniji od 18 izgubljenih ljudskih života'' Dom u Vukovarskoj, Ivan Škaričić Još 2015. inspekcija je otkrila nepravilnosti u Domu u Vukovarskoj: "Da smo imali trokrevetne sobe, možda bi se virus drugačije širio"

Traže ograničavanje međunarodnog prometa s Republikom Italijom i ostalim državama ocijenjenima kao državama žarištima epidemije jer je Split najotvorenija putnička luka Istočne obale Jadrana i time posebno izložena.

Zahtijevaju da se karantenski postupak svih brodova koji dolaze iz međunarodnih voda održava na sidru sukladno pomorskoj praksi.
Karantena na Duilovu prema njihovom zahtjevu mora biti isključivo za hitne slučajeve iz Republike Hrvatske.

Predlaže se zabraniti sva javna okupljanja, kao i ograničiti rad trgovačkih centara na području grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije do 18 sati uz obvezno pridržavanje svih protuepidemijskih mjera donesenih od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Također, predlažu ograničenje rada manjih trgovina do 18 sati te obustavljanje rada ugostiteljskih objekata svih kategorija uz izuzimanje usluge pripreme i dostave hrane te rad pučkih kuhinja.

Predlaže se obustaviti i rad uslužnih djelatnosti u kojima se ostvaruje neposredni kontakt s korisnicima usluga, kao i rad sportskih i rekreacijskih objekata.

400.000 kuna bolnici u Splitu

Svi građani koji su voljni pomoći u dostavi hrane i potrepština potrebitim starijim osobama mogu se javiti gradskoj organizaciji Crvenog križa na broj telefona 021 489 464, rečeno je na konferenciji za novinare današnjeg Stožera.

Grad Split uplatiti će Kliničkom bolničkom centru Split 400.000 kuna iz svoje proračunske zalihe za sufinanciranje troškova adaptacije i opremanja bolničkih prostora za potrebe izolacije bolesnika zaraženih koronavirusom.

Gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara upoznao je s tom informacijom članove splitskog stožera koji se danas sastao u Gradskoj upravi.

Kazao je kako će Torcida u utorak pomoći oko preseljenja bolničkih kreveta iz bolnice Firule na Križine koja će postati akutna respiratorna bolnica.