Koronavirus u Sloveniji
Koronavirus u Sloveniji Foto: Afp

U posljednja dva tjedna u Sloveniji raste broj zaraženih i hospitaliziranih pacijenata zaraženih COVID-om, pa vlada razmišlja o novom zatvaranju od početka travnja, potvrđeno je u četvrtak na vladinoj konferenciji za novinare.


U posljednja 24 sata potvrđena su 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, priopćeno je u četvrtak.

Vezani članci Ljubljana, ilustracija Susjedi proglasili kraj epidemije: "Za nama je teška godina i pol, ali još nismo prošli kroz cilj" Ministar Davor Božinović Božinović otkrio sjajne brojke: "U Hrvatskoj samo 18 novih slučajeva zaraze! Međutim, ne treba se zavaravati..."

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija "jako zakoračila" u treći val epidemije koronavirusa, uglavnom zbog "bitno većeg" širenja britanske varijante virusa, tako da u zadnja dva tjedna broj potvrđenih zaraza raste za 25 slučajeva dnevno.

Na intenzivnim odjelima zapaža se porast broja mlađih pacijenata, a udio britanske inačice virusa među zaraženima je sve veći, upozorio je.

U Sloveniju se ne može bez PCR testa

On je potvrdio da je vlada na sinoćnjoj sjednici donijela odluku po kojoj će se u zemlju od petka moći ulaziti samo s negativnim PCR testom, a ne s brzim testom, kao do sada, uz vrlo rijetke izuzetke poput osoba koje preko granice obrađuju svoju zemlju, uz uvjet da se vrate u roku od deset sati. Negativan PCR test bit će i uvjet za izlazak iz karantene, a ne samo broj dana kao dosad.

Poklukar je kazao da je vladina stručna skupina za COVID-19 zbog širenja virusa i jačanja epidemije predložila zatvaranje dijelova društvenog života. Dodao je da odluka na kraju mora biti politička. Mediji prenose da su epidemiolozi vladi predložili novo zatvaranje u trajanju od dva tjedna.

Vlada je, kako navodi, zbog pogoršanja epidemiološke situacije predložila predsjedniku države Borutu Pahoru da što prije sazove politički vrh, zajednički sastanak predsjednika svih političkih stranaka, vlade i epidemiologa, kako bi se to raspravilo i nakon toga donijela odluka.

Prema podacima vlade, u Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđena 1164 nova slučaja zaraze koronavirusom, uz udio pozitivnih nalaza od 18,1 posto. Prosjek dnevno zaraženih u proteklih sedam dana iznosi 887, a umrle su još četiri osobe, pa je broj umrlih od posljedica COVID-19 od početka epidemije povećan na 3998.

Broj hospitaliziranih i dalje se povećava, trenutačno ih je 501, od toga je njih 107 na intenzivnim odjelima.

Sedmodnevna incidencija zaraze trenutačno je 545, a 14-dnevna 294.
Lošije epidemiološke podatke od prosjeka bilježe u tri regije na zapadu i sjeveru države i kod njih je zbog ulaska u crveno ponovo ograničeno kretanje u druge regije ili ulazak u njih, dok je u tri regije na jugu, koje su u nešto boljoj situaciji i nalaze se u žutom, i dalje dopušten rad lokala i kafića na otvorenome, odnosno terasa.

Zabrinjavajuće brojke u BiH i Srbiji

Situacija je dramatična i u Bosni i Hercegovini, gdje je zabilježeno 1965 zaraženih od 5651 testiranih, što je najviše od početka epidemije. Preminulo je čak 77 osoba, javlja Klix.ba.

Usporedbe radi, jučer su u BiH zabilježena 1852 osobe zaražene koronavirusom od 5359 testiranih , uz 62 smrtna slučaja.

U Srbiji se također nastavlja rast broja zaraženih. Prema posljednjim podacima otkriveno je još 5226 slučajeva infekcije, a preminulo je 36 osoba.