Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj je sjednici Vlade komentirao aktualnu epidemiološku situaciju u Hrvatskoj.


Danas su zabilježena 1673 nova slučaja zaraze koronavirusom, a udio zaraženih u testiranima iznosi 19,93 posto.

Vezani članci Produžene aktualne epidemiološke mjere Jadran dobio nove mjere, pogledajte što se sve mijenja: Manje ljudi na događanjima i okupljanjima, promjena ima i za sportska događanja, sajmove... Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Jedna dalmatinska županija i dalje muku muči sa sve većim brojem zaraženih, ali u drugoj konačno bilježe malo značajniji pad brojeva

Na bolničkom liječenju je 1071 pacijenata, od toga je njih 185 na respiratoru.

Ministar je otkrio kako je u većini sekvenciranih uzoraka potvrđen britanski soj. 

"Od 161 uspješnog sekvenciranja genoma u proteklih tjedan dana, kod 113 uzoraka potvrđena je britanska varijanta koronavirusa koja sada čini 70 posto ukupnih sekvenciranih uzoraka", rekao je Beroš.

Podsjetio je kako je Hrvatskoj isporučeno 514.830 doza cjepiva.

"S jučerašnjim danom aplicirano je 413.465 doza, a cijepljene su 333.122 osobe. Zaprimljeno je 2019 prijavi na sumnju cijepljenja. HZJZ je revidirao popis država za koje se prilikom dolaska u Hrvatsku primjenjuju posebni propisi. Na popis zemalja dodani su Brazil, Zanzibar i Južnoafrička Republika. S obzirom na rast broja zaraženih i hospitaliziranih, bolnicama je dana uputa za prilagodbu funkcioniranja bolničkog sustava tako da se povećavaju kapaciteti za izolaciju i prijam COVID pacijenata", rekao je.

Naglasio je kako dugotrajnost epidemije ne smije biti isprika za opuštanje.

"Stopa potvrđenih slučajeva i dalje raste, riječ je o 28-postotnom povećanju u odnosu na prethodno izvještajno razdoblje. Bilježi se i pad prosječne dobi oboljelih sa 49,9 na 42,7 godina, što je dodatan poziv na oprez. Broj hospitaliziranih već je četiri dana veći od tisuću, a veći je i broj zaprimljenih od broja pacijenata otpuštenih iz bolnice", rekao je.