Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zatvorene škole

Slovenija objavila nove podatke, u Kopru prosvjedovali roditelji: "Djeci je dosta zooma i učenja na daljinu"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji je u zadnja 24 sata, uz smanjen opseg testiranja, potvrđeno 580 novih zaraza koronavirusom i 13 smrtnih slučajeva od COVID-19, a slovenska vlada počinje se susretati s izrazima javnog nezadovoljstva zbog dugotrajnih restriktivnih mjera koje još nisu dale željene rezultate.

U Kopru je u nedjelju ujutro održan prosvjed više stotina roditelja i djece zbog odluke vlade da se u Obalno-kraškoj regiji škole i vrtići ponovo zatvore nakon samo nekoliko dana nastave uživo zbog nešto povećanog broj novih slučajeva, a u nekim regijama se slične manifestacije najavljuju i za ponedjeljak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna najavio premijer Slovenci od ponedjeljka birati koje će cjepivo primiti: "Imamo ga dovoljno..." Slika nije dostupna VIŠE PUTA MIJENJALI PRISTUP Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci

"Škole moraju biti otvorene", "Djeci je dosta zooma i učenja na daljinu", neki su od transparenata kojima su svoje nezadovoljstvo izražavali prosvjednici u Kopru.

Vlada odlučila bez epidemiologa

Kao javljaju slovenski mediji, vlada je odluku o ponovnom zatvaranju škola i vrtića u nekim regijama donijela bez konzultacije s epidemiolozima, no premijer Janez Janša kaže da odstupanja od već ranije utvrđenih kriterija neće biti, da je zbog neizvjesne epidemiološke situacije sasvim moguće da će učionice jedan tjedan biti otvorene, a drugi zatvorene, te da je potrebno strpljenje.

Tako vlada sada rad vrtića za djecu i nastavu za prva tri razreda osnovnih škola dopušta samo u 7 od 12 regija, a ustraje na kriteriju po kojemu će obrazovni sustav u učionicama za osnovce i srednjoškolce biti moguće ponovno "otvoriti" tek kad u zemlji broj hospitaliziranih covid pacijenata padne na manje od tisuću, uz pad broja dnevnih zaraza također na tisuću slučajeva.

U bolnicama 1053 pacijenata

U slovenskim bolnicama trenutno je po podacima ministarstva zdravstva 1053 COVID pacijenata, ali je prosječni broj dnevnih zaraza i dalje visok - prosjek za zadnjih sedam dana iznosi 1222 novooboljela.

Sa zarazama u zadnja 24 sata ukupan broj potvrđenih infekcija od početka epidemije povećao se na 167.572, premda infektolozi procjenjuju da je kontakt s virusom imala četvrtina populacije. Trenutno aktivnih slučajeva je 17244.

S novih 13 smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica COVID-19 u Sloveniji povećao se na 3503. Raste i dalje broj cijepljenih, pa je jednom dozom cjepiva do sada cijepljeno 52 926 ljudi, a s obje doze njih 22.830.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene