Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaoštravanje mjera

Alarmantno stanje u Sloveniji, raste broj hospitaliziranih: Na posao i u trgovinu uskoro samo s COVID potvrdom?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog daljnjeg pogoršanja epidemiološke situacije u Sloveniji se pojačavaju kontrole putnika u javnom prometu, a razmišlja se i o uvođenju dodatnih mjera, premda ih vlada zasad ne najavljuje.

Četvrti val epidemije koronavirusa ne jenjava, pa je u posljednja 24 sata potvrđeno 707 novih zaraza, gotovo dvostruko više nego prije sedam dana.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VIŠE PUTA MIJENJALI PRISTUP Slovenija neće mijenjati strategiju cijepljenja AstraZenecom, ostaju pri svojoj odluci Slika nije dostupna VLADA NAPRAVILA PROPUST U Sloveniji otkrivene nepravilnosti u nabavi medicinske opreme za COVID: Favoriziranje tvrtki, kršenje propisa i loša organizacija

Jedanaest oboljelih je preminulo, a udio pozitivnih testova iznosio je 34 posto, najviše dosad od početka epidemije.

Budući da se javni prijevoz smatra izrazitim mjestom širenja zaraza, vlada je u ponedjeljak objavila da su inspektori počeli "pooštreno" provjeravati COVID propusnice te sankcionirati one koji ih nemaju.

Usto, direktor nacionalnog Instituta za javno zdravlje (NIJZ) Milan Krek upozorio je ovih dana da je zaraza mnogo i u studentskoj populaciji te da bi jedna od idućih mjera zbog toga mogao biti ponovni prelazak na nastavu na daljinu.

Članica vladinog tima za COVID-19 Irena Košek Grmek izjavila je u ponedjeljak za Slovensku televiziju da upozorava mlade koji ovaj tjedan imaju školske praznike da se suzdrže od većih okupljanja i zabava, a sve druge da se drže osnovnih protuepidemijskih mjera, kako se stanje ne bi i dalje pogoršavalo.

Sve veći pritisak na bolnice

Epidemiolozi posebno upozoravaju na sve veći pritisak na bolnice u kojima su trenutačno 493 COVID pacijenta, od čega 127 na intenzivnim odjelima.

Prema ranijoj strategiji vlade, iduće izrazitije zaoštravanje mjera uvelo bi se nakon što broj oboljelih na intenzivnim odjelima bolnica prijeđe 150, što se uz ovakav trend može očekivati uskoro.

Kad se to dogodi, strategija koju je u rujnu prihvatila vlada predviđa da bi na posao mogli dolaziti samo oni koji su cijepljeni ili preboljeli COVID, a isto bi važilo i za većinu drugih aktivnosti - za prijevoz, za posjet trgovačkim centrima i slično.

Vlada zasad ne najavljuje nove mjere, ali i dalje poziva na cijepljenje kao najsigurniju zaštitu, no dosad se punim dozama cjepiva zaštitilo samo 53 posto ukupne populacije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene