Policija provjerava propusnice
Policija provjerava propusnice Foto: Istarska policija

Sporazume o kretanju mogu zaključiti samo jedinice lokalne samouprave koje su prostorno povezane u jedinstvenu cjelinu i koje pripadaju istom geografskom području te dijele zajedničke rizike. Mogu se potpisati samo na temelju odluke predstavničkih tijela, piše u uputama nacionalnog stožera.


Nacionalni stožer civilne zaštite danas je objavio novu uputu o načinu dostave i primjeni sporazuma koje zaključe jedinice lokalne samouprave radi zajedničkog obavljanja poslova civilne zaštite.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Objavljeno zabrinjavajuće izvješće: ''Greške i zakašnjele mjere uzrok su velikog broja COVID žrtava'' Koronavirus, ilustracija - 2 U Hrvatskoj preminule 24 osobe, 1007 novih slučajeva: Pogledajte stanje u svojoj županiji

Njome je određeno da se sporazumi o kretanju unutar bliskih jedinica lokalne samouprave mogu potpisati samo na temelju odluke predstavničkih tijela.

Ranija uputa, kako tvrde iz Krapinsko-zagorske i Varaždinske županije, nije sadržavala tu odredbu te su ove dvije županije privremeno suspendirale ranije donesene odluke.

Županijski stožeri civine zaštite postupit će u skladu s novim uputama na idućem sastanku: u Varaždinskoj županiji taj sastanak će biti u ponedjeljak, 13. travnja 2020. godine, a u Krapinsko-zagorskoj u utorak, 14. travnja.

Još nije poznato hoće li i neki drugi županijski stožeri civilne zaštite biti prisiljeni učiniti jednako. U praksi, za ove dvije županije to znači da se njihovi građani neko vrijeme neće moći slobodno kretati na području obuhvaćenom sporazumima koji su ondje potpisani. 

Posliali smo upit nacionalnom stožeru da nam objasne zašto je došlo do nesporazuma koji je doveo do izdavanja novih uputa te ćemo odgovor objaviti po prispjeću.

Nove upute nacionalnog stožera možete pročitati u nastavku. 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju