Obavijesti Pretražite Navigacija
VAŽNO SLUŠATI PREPORUKE

Šef WHO-a oštro poručio: "Svijet nas je trebao poslušati, uzbunu smo oglasili još krajem siječnja"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svijet je "trebao poslušati" Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) koja je još krajem siječnja oglasila uzbunu zbog novog koronavirusa, rekao je u ponedjeljak glavni direktor te organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus, istaknuvši da međunarodne zdravstvene vlasti ne mogu prisiliti zemlje da provode njihove preporuke.

Premda su Sjedinjene Države oštro kritizirale WHO zbog spore reakcije na širenje epidemije koronavirusa, njezin glavni direktor Tedros Adhanom Ghebreyesus još je jednom stao u obranu svog rada.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MORALNI SLOM Čelnik WHO-a upozorio na veliki problem: "Jaz se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji" Slika nije dostupna Nezamislivo WHO protiv: "Nikada u povijesti javnog zdravstva se imunitet krda nije koristio kao odgovor na epidemiju"

Odgovarajući na pitanje o politici popuštanja restrikcija koju zagovara brazilski predsjednik Jair Bolsonaro u vrijeme dok Brazil još nije dosegnuo vrhunac pandemije, Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da WHO "nema mandat da može prisiliti zemlje na provođenje naših preporuka".

Zatim je istaknuo da je važno slušati WHO.

"Svijet je trebao pažljivije slušati WHO jer je svjetska kriza počela 30. siječnja" kada su izvan Kine bila 82 zaražena i nijedan umrli, rekao je glavni direktor UN-ove agencije na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Cijelom svijetu smo preporučili da primijeni globalni pristup na području javnog zdravstva. Rekli smo da treba identificirati oboljele, testirati ih, izolirati i pronaći s kim su bili u doticaju. Zemlje koje su poslušale te preporuke u boljem su položaju. To je činjenica", rekao je.

"Svaka zemlja je mogla uvesti sve te javnozdravstvene mjere. Mislim da to dovoljno jasno pokazuje koliko je važno slušati preporuke WHO-a", istaknuo je.

Pandemija novog koronavirusa pokosila je više od 206.000 ljudi u svijetu otkad je u prosincu izbila u Kini, pokazuje izračun agencije France Pressea na temelju službenih podataka.

Premda se Europa s oprezom okreće popuštanju restrikcija, u Brazilu i u SAD-u sve su češći pozivi u tom smislu. No epidemija u tim dvjema zemljama nije u istoj fazi kao na Starom kontinentu.

SAD, gdje je prvi smrtni slučaj od koronavirusa zabilježen krajem veljače, daleko je najteže stradao u pandemiji, po broju zaraženih i po broju umrlih. Washington koji optužuje WHO da loše upravlja krizom koronavirusa i da je kasno upozorio svijet na opasnost pandemije kako ne bi naljutio Peking, prestao je financirati tu organizaciju.

Glavni direktor WHO-a, izložen kritici, u više navrata je branio svoj rad, odbivši prošlog tjedna poziv na ostavku. U ponedjeljak je rekao da će "nastaviti davati preporuke utemeljene na znanosti i na dokazima".

"Na svakoj zemlji je hoće li ih primjenjivati", zaključio je.

Dana 17. svibnja treba početi zasjedanje Svjetske zdravstvene skupštine, tijela WHO-a koje donosi odluke, sastaje se svake godine i u čijem radu sudjeluju sve zemlje članice. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene