Obavijesti Video Pretražite Navigacija
bolnički sustav je spreman

Beroš nakon sastanka u Vladi o dolasku petog vala: "Može doći do preopterećenja. Stoga, budimo mudri..."

Hrvatska mora provjeriti svoju spremnost za susret s petim valom pandemije koju nam donosi omikron, potvrdili su to u ponedjeljak premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Vili Beroš. Nakon održanog sastanaka ministar Beroš rekao je da najviše nedostaje procijepljenosti te da je zdravstveni sustav spreman.

Peti val, koji bi prema najavama i očekivanjima, svoj vrhunac mogao doživjeti sredinom siječnja, zahtjeva analizu spremnosti hrvatskog zdravstvenog sustava, objasnili su tako u ponedjeljak u Varaždinu premijer Andrej Plenković i ministar Vili Beroš.

Zbog toga se danas održao sastanak premijera s predstavnicima Stožera civilne zaštite, ravnateljima bolnica iz svih županija, kao i predstavnicima županijskih zavoda za javno zdravstvo. Prije toga održat će se i sastanak Znanstvenog savjeta u Banskim dvorima kojim je predsjedao Plenković.

Zahvalivši zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima na 20 mjeseci brige za COVID pacijente, ministar zdravstva u ponedjeljak je istaknuo kako je ''sve spremno u hrvatskome zdravstvenom sustavu, međutim i svatko od nas pojedinačno mora dati svoj doprinos u borbi protiv ove ugroze, a to je s onim što nam nudi moderna znanost i struka – cijepljenjem i pridržavanjem epidemioloških mjera''.

Nije tajna da Hrvatska ima velikih problema s trendovima cijepljenja, te da u skladu s europskim standardima stoji jako loše. Osim toga i dalje nam je jako visoka stopa smrtnosti od bolesti COVID-19, a omikronbi u svemu tome mogao stvoriti dodatne komplikacije. Naime, iako o omikronu ne znamo još uvijek dovoljno, pa se znanstveni krugovi teško izjašnjavaju o njegovoj ozbiljnosti, poznato je da dvije doze cjepiva nemaju pretjeranog učinka na njega, kao ni samo preboljenje. Zato je hitno potrebno motivirati ljude na cijepljenje.

Kakve će odluke danas donijeti Stožer zajdeno s ravnateljima bolnica, ostaje za vidjeti. Čekaju li nas nove mjere zbog omikrona, dok brojevi novozaraženih opet polako rastu.

Omikron = dolazak petog vala?

Ministar Vili Beroš obratio se novinarima nakon sastanka. "Spomenuli smo i pitanje preopterećenosti zdravstvenih djelatnika. Svi smo suglasni da je najviše onoga što nam nedostaje - stopa procijepljenosti. Budimo mudri - izaberimo znanost i struku, cijepimo se."

Snježana Krpeta, posebna savjetnica ministra zdravstva za sestrinstvo pozvala je sve građane na cijepljenje. "Da dođemo do one razine da možemo normalno živjeti." Pozvala je i kolege u zdravstvu da se cijepe booster dozama.

Zdravstveni sustav je stabilan i bolnički sustav je spreman, poručili su.

Arena Zagreb i šatori ispred KB Dubrava ostaju u pripremnom stanju. "Oni će biti pripremni za aktivaciju u vrlo kratkom roku", rekao je Beroš. Kao Vlada, misli da će se pronaći način za nagraditi zdravstvene djelatnike. "Osim financijskih nagrada možemo razgovarati i o drugim oblicima zahvale našim djelatnicima koji gotovo 20 mjeseci zbrinjavaju naše bolesnike", dodao je.

Mi imamo nepovoljnije uvjete za širenje virusa, u sjevernoj hemisferi. "Moramo biti jako oprezni, ali dobra je situacija što imamo period od nekoliko tjedana prednosti", komentirao je.

"Sustav se priprema na sve opcije. Činjenica je da je omikron zarazniji", poručio je ravnatelj KB Dubrave Ivica Lukšić.

Beroš je rekao da je teško odgovoriti hoće li manje pacijenata završiti na respiratoru iako će biti veći broj hospitalizacija. "Nova varijanta vrlo vjerojatno izaziva teže kliničke slike. Spremni smo na velike brojeve, nadamo se da se to neće dogoditi", rekao je.

Pročitajte i ovo Vili Beroš IZJAVE NAKON SJEDNICE Capak o vrhuncu petog vala: "Očekujemo porast u drugom tjednu siječnja, a krajem tog mjeseca…"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna neće biti policijskog sata Uvode nove mjere u trajanju od tri tjedna: Ograničit će okupljanja, a maske postaju obavezne i na otvorenom

Što je realno očekivati za Hrvatsku? "U ovom trenutku smo dobri kada je riječ o količini omikrona u zemlji. Imamo period od još nekoliko tjedana za dolazak omikron u punoj varijanti. Ne očekujemo njegov dolazak već sutra. Vjerojatno će druga polovina siječnja biti kada će omikron pokazati svoju punu snagu u RH."

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj je rekao da neće biti epidemioloških mjera na dočeku Nove godine. "Oni doista moraju prepoznati sve naše napore koji su usmjereni na spašavanje života. Komparirali smo smrtnost u Hrvatskoj - ona nije dobra. Jedan od razloga je i procijepljenost. Izaberimo zdravlje - cijepimo se!"

Ukupno 473.001 osoba cijepljena je booster/trećom dozom u Hrvatskoj, rekao je Beroš.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene