Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pozvao na booster

Beroš otkrio koliko je Hrvata zaraženo omikronom i najavio duže radno vrijeme na Badnjak i doček Nove godine: "Tako ćemo zahvaliti građanima"

Ministar zdravstva Vili Beroš vjeruje da se u vrijeme proslave Božića i Nove godine može produžiti radno vrijeme ugostiteljskih objekata.

Dosad imamo osam potvrda omikrona u Hrvatskoj, a pet ih je visoko suspektno, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice užeg kabineta Vlade. Dodao je da će predložiti duže radno vrijeme ugostiteljskih objekata na Badnjak i doček Nove godine, do dva sata ujutro.

"Otvoreni prostor je uvijek bolji jer je manja mogućnost širenja virusa. Epidemiolozi misle da s ta četiri dodatna sata nećemo naštetiti epidemiološkoj slici, a građanima ćemo zahvaliti za odgovorno epidemiološko ponašanje", rekao je Beroš. Dodao je da podržava ideju proslava uz predočavanje COVID potvrda.

Ministar je rekao da je njegov najveći strah da ćemo se, nakon što prođe epidemija koronavirusa, suočiti s njezinim posljedicama u kontekstu razvoja onkoloških bolesti te problema s mentalnim zdravljem. Zbog toga je preporučio svima da ne odgađaju zdravstvene preglede.

"Znam da je bilo napisa da se u bolnicama širi zaraza, ali to nije istina. Ona se daleko manje širi u odnosu na ranije valove jer je više cijepljenih. Zdravstveni sustav je u ovom trenutku siguran i svi koji imate tegobe ili zaostatke u dijagnostičkim postupcima, molim vas da se javite", apelirao je ministar, dodajući da će angažirati i privatne kapacitete pokaže li se potreba za tim.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pooštravaju mjere zbog omikrona Pritvoren muškarac, cijepio se umjesto drugih za novac: "Može biti kažnjen kaznom zatvora do tri godine"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''Nije vrijeme za zabave'' Zbog omikrona svaki dan nove restrikcije: Uvode se nova ograničenja, otkazuju proslave Nove godine..."

Vili Beroš je rekao da će bolje elaborirati mjeru o COVID potvrdama, što je zatražio Ustavni sud, a njihovu odluku je pohvalio. Osvrnuo se i na omikron rekavši da smo još uvijek u ranoj fazi s otkrivanjem činjenica, ali je rekao i da su predviđanja loša. 

 

"Predviđa se da će omikron dominirati. U JAR-u je ustanovljeno da su osobe cijepljene dvaput Pfizerovim cjepivom znatno manje zaštićene", rekao je Beroš, dodajući da studija iz Hong Konga otkriva da se taj virus čak 70 posto više širi zrakom. 

"Imamo privilegiju čekati još dva-tri tjedna i gledati što se događa u drugim zemljama, poput Velike Britanije ili Španjolske. Moći ćemo gledati ponašanje i učinke i prema tome prilagođavati naš sustav", rekao je Beroš. 

Dodao je da nam siječanj nosi velike izazove. "Mnogi će građani otići na skijanje u inozemstvo i svima treba ponoviti uputu o pridržavanju mjera", rekao je Beroš te ih pozvao na booster dozu. 

Mjesečni trošak zdravstvenog sustava na testiranje, liječenje i bolovanje je 68 milijuna kuna tjedno. Dosad smo na to potrošili oko 4,4 milijarde kuna, rekao je ministar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene