Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Po uzoru na SAD

Najavljene su promjene u trajanju izolacije. Pitali smo HZJZ kada će odluka stupiti na snagu

Duljina samoizolacije ostaje ista - 2
Duljina samoizolacije ostaje ista - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Duljina samoizolacije ostaje ista - 2 Duljina samoizolacije ostaje ista - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a Galerija 1/2 >>
Prije gotovo tjedan dana najavljene su promjene u trajanju izolacije. Prema najavi, Hrvatska će ići u smjeru SAD-a i skratiti izolaciju na pet dana za osobe koje obole od korone, ali nemaju simptome bolesti. Hrvatska je već uvela promjene vezano za samoizolaciju osoba koje su bile u kontaktu s potvrđenim omikron pacijentom.

Još uvijek se čeka odluka HZJZ-a o skraćivanju samoizolacije. Prema najavi ravnatelja HZJZ-a Krunoslava Capaka i Hrvatska će ići u smjeru preporuka Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) koji je skratio preporučeno vrijeme izolacije za osobe koje obole od CCOVIDA-19, ali nemaju simptome bolesti, pa se za njih umjesto prijašnjih deset, sada preporuča pet dana izolacije.

"Mi smo objavili da osobe koje su primile treću/booster dozu ne moraju u samoizolaciju ako su bili u kontaktu s potvrđenim omikron pacijentom. Intenzivno razmišljamo da, prema današnjoj objavi američkog CDC-ja, skratimo i karantenu za one koji su potvrđeno PCR pozitivni na omikron i cijepljenima s dvije doze.

Mi ćemo to uvesti vrlo skoro. Sada već postoje znanstveni dokazi da se omikron prenosi 48 sati prije pojave simptoma i svega dva do tri dana nakon pojave simptoma", objasnio je ranije Capak.

CDC je uz to preporučio da bi oboljele osobe bez simptoma, nakon isteka petodnevne izolacije, sljedećih pet dana trebale nositi masku kada su okružene drugim osobama.

Petodnevna samoizolacija preporuča se onima koji su bili izloženi virusu, a nisu cijepljeni ili je prošlo više od šest mjeseci od primanja druge doze nekim od mRNA cjepiva, odnosno više od dva mjeseca od primanja doze Johnson & Johnson cjepiva, bez primanja booster doze. I ove bi osobe trebale nositi masku, pet dana nakon samoizolacije.

Nove preporuke CDC-a za izolaciju i samoizolaciju uravnotežuju dosadašnje spoznaje o širenju virusa te o zaštiti koju pružaju cjepiva i booster doza, izjavila je direktorica CDC-a Rochelle Walensky u priopćenju.

Na pitanje o skraćivanju samoizolacije, HZJZ nam je odgovorio kako odluka još uvijek nije donesena i da će o svemu pravovremeno izvijestiti javnost. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene