U Hrvatskoj raste broj novooboljelih od koronavirusa. U nastavku pogledajte kako se zaštititi i osnovne upute za ponašanje u slučaju sumnje na zarazu.

Galerija


Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja vezana za ovu opasnu bolest te upute.

Vezani članci Učenici, ilustracija - 2 Od idućeg tjedna učenici svih razreda vraćaju se u škole? Dvije županije ostaju na oprezu: "Situacija u okruženju veoma je zabrinjavajuća" Gorila Zarazio ih djelatnik: Gorile u američkom zoološkom parku oporavljaju se od koronavirusa

Najučinkovitije preventivne mjere za zaštitu od zaraze koronavirusom jesu: pranje ruku, nošenje zaštitne maske za lice, korištenje maramica i posjet liječniku ako primijetite neke od simptoma.

Kako prepoznati simptome i što učiniti ako ih uočite

Osoba koja ima barem jedan od navedenih simptoma:

kašalj
povišenu tjelesnu temperaturu
dispneju, nedostatak zraka
nagli gubitak mirisa, okusa ili promjenu okusa

Dodatni, manje specifični kriteriji mogu uključivati glavobolju, zimicu, bolove u mišićima, umor, povraćanje i/ili proljev.

Epidemiološki kriteriji za određivanje zaraze su:

bliski kontakt s oboljelim od COVID-19 14 dana prije početka simptoma
bolesnik je unutar 14 dana prije početka simptoma bio korisnik ili zaposlenik ustanove za smještaj osjetljivih skupinama u kojoj je potvrđena transmisija COVID-19.

Pojam bliski kontakt uključuje:

Izravan tjelesni kontakt s oboljelim od COVID-19 (npr. rukovanje)
Nezaštićen izravan kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
Kontakt licem u lice s COVID-19 bolesnikom na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
Boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s COVID-19 bolesnikom u trajanju duljem od 15 minuta
Zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme ili ukoliko je došlo do propusta u korištenju osobne zaštitne opreme
Kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza, ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

U slučaju da primijetite neke od simptoma, odmah nazovite svog liječnika/pedijatra ili se javite u nadležnu COVID ambulantu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute.
Kod teže narušenog zdravstvenog stanja potrebno je kontaktirati hitnu medicinsku pomoć.
Nemojte odlaziti liječniku prije nego što ga nazovete.

Brošura o koronavirusu - 2
Letak Ministarstva zdravstva (Foto: Ministarstvo zdravstva)